Borkum is het meest westelijke eiland van Duitsland. Met een grootte van 3100 hectare is Borkum het grootste eiland van Nedersaksen. Er wonen zo’n 5200 mensen. Borkum is vooral bekend als kuuroord, maar kent daarnaast ook mooie duin- en kweldergebieden. De geschreven geschiedenis van het eiland gaat terug tot in de Romeinse tijd. Er vaart een boot van de Eemshaven in Nederland naar Borkum.
Westland en Ostland op Borkum
De stad Borkum ligt op de westkant van het eiland, Westland genoemd. Het Ostland is sinds 1752 bewoond. Westland en Ostland waren toen nog twee gescheiden eilanden. Door de bouw van de Hindenburg-Dam en de daarop volgende vorming van nieuwe duinen in het voormalige zeegat kwamen beide eilanden in 1860 aan elkaar vast te zitten. Vanaf toen was Borkum één geheel.
Landschap en natuur op Borkum
Aan de zuidkant van Borkum liggen rietmoerassen, berkenbosjes en kwelders. Het is een natuurgebied, dat bij het Nationaal Park Niedersächsisches Wattenmeer hoort. Aan de noordoostkant van het eiland ligt een duingebied, dat voor een deel kunstmatig is ontstaan. Hier is de ondergrondse zoetwatervoorraad van het eiland. De Tüskendörsee is een gegraven meertje, waar wulpen en watersnippen broeden. Aan de oostpunt zijn jonge duintjes. Hier rusten vaak zeehonden.
Geschiedenis van Borkum
In de Romeinse tijd heette Borkum ‘Burchana’. Het was veel groter dan nu, en vormde samen met het huidige Juist en Memmert één eiland. Vanouds is het een belangrijke ankerplaats geweest. Vanaf Borkum startten de Friezen kruistochten. In de tijd van de Hanzesteden profiteerde Borkum van de rijke stad Emden, die vlakbij lag. In de 18e eeuw gingen veel Borkumers ter walvisvaart.
Toerisme op Borkum
Het toerisme kwam op Borkum al in de 19e eeuw op gang. In het begin konden de plat pratende eilanders en de hoogduits sprekende gasten elkaar helemaal niet verstaan. Later ging dat beter. Sinds 1888 loopt er een spoorlijntje van de veerboot naar het dorp.
Bezienswaardigheden op Borkum
Borkum heeft twee vuurtorens, een oude en een nieuwe. De oude heeft ook als kerktoren dienstgedaan. Beide zijn te bezoeken. Het Heimatmuseum Dykhus ligt op een terpje. Hier is een rijke collectie over de natuur en de geschiedenis van het eiland. Het oude lichtschip Borkum is nu zowel het bezoekerscentrum voor het Nationaal Park Niedersächsisches Wattenmeer als scheepvaartmuseum.
WWW