Het eiland Baltrum ligt tussen de eilanden Norderney in het westen en Langeoog in het oosten en hoort bij de deelstaat Nedersaksen. Het eiland is 6,5 vierkante kilometer groot, 5 kilometer lang en 1 kilometer breed. Er wonen ruim 500 mensen. Er komen vooral gezinnen, ongeveer 50.000 bezoekers per jaar, naar dit eiland van rust. Baltrum geldt naast Langeoog als het beste surfgebied in het Nedersaksische waddengebied.
Natuur op Baltrum
Zoals alle Oostfriese eilanden heeft ook Baltrum een kenmerkende opbouw van landschapstypen. Achter het Noordzeestrand liggen de duinen, die het eiland tegen overstromingen beschermen. De duinen op Baltrum zijn nog erg natuurlijk. In de vochtige duinvalleien groeien zeldzame planten. De zoetwatervoorraad in de Baltrumse duinen is niet aangetast omdat er een drinkwaterleiding van het vasteland naar het eiland loopt. Achter de duinen liggen de kleigronden, die door een dijk beschermd zijn tegen de Waddenzee. De kwelders staan nog onder de invloed van het getij. Zij zijn de overgang tussen het eiland en de wadden.
Vervoer op Baltrum
Het autoloze eiland is met een veerverbinding binnen 30 min te bereiken vanaf Neßmersiel. De boot vaart bij hoog water. In Neßmersiel zijn parkeergarages voor de auto’s van de bezoekers. Het eiland is ook bereikbaar per vliegtuig. Onder leiding van een wadgids kun je binnen twee uur naar het eiland lopen.
Geschiedenis op Baltrum
Baltrum is een klein eiland, en er hebben nooit veel mensen gewoond. In de Franse tijd waren hier geen soldaten van Napoleon, waardoor er natuurlijk uitgebreid gesmokkeld werd. In 1825 spoelde er een schip aan met een Hollandse klok aan boord. Die hangt nu in de houten klokketoren in het dorp. Pas eind 19e eeuw verschenen de eerste toeristen op Baltrum.
Toerisme op Baltrum
Baltrum heeft sinds het einde van de 19e eeuw een kuurcentrum, dat speciaal adverteert als gezinskuuroord. Daardoor is Baltrum het vakantie-eiland voor gezinnen in Duitsland geworden.
WWW