Waddengebied
Het waddengebied strekt zich uit van Den Helder in Nederland via Duitsland tot het Deense schiereiland Skallingen. In totaal is het waddengebied ruim 500 kilometer lang en 310.000 hectare groot. Het is bijna net zo groot als Zuid-Holland. Het beslaat 30% van de Nederlandse, 20% van de Deense en 60% van de Duitse kust. Er liggen 50 eilanden en grote zandplaten in het gebied. Het gebied is uniek omdat grote delen ervan droogvallen bij laagwater. Dat brengt een unieke flora en fauna met zich mee. Hieraan dankt het buitendijkse deel van het waddengebied zijn status van Werelderfgoed.
Planten en dieren van het waddengebied
Wil je veel verschillende planten en dieren zien? Dan is het waddengebied the place to be. Er leven en groeien duizenden soorten en ieder jaargetijde is anders. Zeehonden luieren er op zandbanken, miljoenen trekvogels komen voorbij, kwelders kleuren paars van de lamsoor die er groeit. Sommige dieren in het waddengebied zijn net even anders uit dan in gebieden elders in Nederland, Duitsland of Denemarken. Een voorbeeld is de waterspitsmuis op Texel. Deze muis is veel kleiner dan op het vaste land en heeft een andere kleur!
Biomassaliteit
Het waddengebied is vreemd genoeg niet zo rijk aan soorten als je zou verwachten. De duinen van Voorne bijvoorbeeld zijn veel rijker aan soorten planten en dieren dan de duinen op de Waddeneilanden. Het hoort bij een eiland dat lang niet alle soorten die er zouden kunnen leven ook werkelijk aanwezig zijn. Bovendien is het duinzand van de Waddeneilanden vrij arm aan voedingsstoffen. Ook de Waddenzee is niet rijk aan soorten, vergeleken met bijvoorbeeld de rotskusten in Bretagne en ook vergeleken met de Oosterschelde. Dit komt door de heftige dynamiek in de Waddenzee, met name grote schommelingen in temperatuur en zoutgehalte, en het woelige, ondiepe water. De Waddenzee is wel voedselrijk, door de dagelijkse aanvoer met het getij van slib- en planktonrijk water uit de Noordzee. Daardoor is de biomassaliteit erg hoog. Wie wel eens de enorme groepen vogels boven het wad heeft zien vliegen, de grote massa’s vissen die Waddenzee intrekken heeft opgemerkt, of langs de uitgestrekte schelpdierbanken heeft gelopen, kan zich daar iets bij voorstellen.