Het leven op het strand is hard voor een plant, maar zeeraket kan er overleven. In de zeereep, de eerste duinenrij, en op het strand kom je hem vaak tegen. Zijn bladeren lijken op die van vetplanten. Opvallend zijn ook de lila, soms witte, bloemen. Hij leeft op ondergestoven dode planten en dieren. De afbraak daarvan levert de voedingsstoffen op die zeeraket nodig heeft. Op het strand groeit zeeraket net zoals biestarwegras dan ook meestal op het vloedmerk. Beide planten houden zand vast. Dat kan het begin zijn van een nieuw duintje.
Verspreiding en habitat van zeeraket
In Nederland was zeeraket een algemene plant langs de Noordzeekust, maar door kustafslag is de plant zeldzamer geworden. Na afsluiting van de Zuiderzee heeft de plant zich op sommige plekken langs het IJsselmeer weten te handhaven. Hier en daar komt zeeraket ook voor op opgespoten terreinen.
Het leven op zeeraket
Er is een kever die gespecialiseerd is in het leven op zeeraket, de aardvlo Psylliodes marcida. Deze aardvlooien zijn heel klein, slechts 2-3 mm groot, maar hebben sterk gespierde achterpoten om goed te kunnen springen.
Zeeraket: iet, wiet, waait, is eerlijk weg
De plant heeft een voor ons land ongewone methode om zich te verspreiden. Hij doet dit niet alleen door zijn zaad, dat in zee kan drijven, te laten verspreiden, maar ook doordat de gehele plant , die in de herfst afsterft, weg waait en ergens belandt waar de zaden kunnen ontkiemen. Dit mechanisme zie je in warmere sferen ook vaak bij woestijnplanten. In Amerika noemen ze dat tumbleweed.
Kenmerken van zeeraket
- afmetingen:
plant: 10-60 centimeters hoog
bloem: 1 centimeter
zaaddoos: 1-3 centimeter
- kleur:
bloem: wit of paars
vrucht: kurk-bruin
- bloeitijd: juni tot oktober
- bestuiving: via insecten
- voortplanting: zaad verspreid via water en wind
- verspreiding: langs alle Europese kusten
Namen
- Ned: Zeeraket
- Lat: Cakile maritima
- Eng: Sea Rocket
- Fra: Cakilier
- Dui: Meersenf
- Dan: Strandsennep