In het grote ronde bassin met de onderwaterramen – wij noemen dat het X-bassin – zwemmen op het moment vier opvangzeehonden. Voor de dieren is het een prachtig bassin om in te duiken en te zwemmen. Op het moment zijn we natuurlijk dicht, maar we hopen dat er snel weer bezoekers van hun zwemkunsten kunnen komen genieten; het is ontzettend leuk om de zeehonden onderwater te bekijken!
Opvetten in de opvang
Opvangzeehonden blijven bij ons tot ze minimaal 30 kilo wegen. Dit gewicht bereiken ze door veel vette vis te eten. Ze hoeven in de opvang natuurlijk niet naar eten te zoeken en achter de vis aan te jagen, dat scheelt een hoop energie. Bovendien geven wij ze bijna alleen vette vissoorten, terwijl ze in zee ook veel platvissen vangen. Platvissen zijn juist magere soorten. Het opvetten gaat hierdoor bij ons relatief snel.
Puppyvet
De keerzijde van het snel opvetten is, dat de zeehonden behoorlijk dik zijn als we ze terugbrengen naar zee. Ze hebben meer vet en minder spieren dan een soortgenoot van gelijke leeftijd en gewicht die niet is opgevangen. Door het zwemmen in zee komt dat vanzelf weer goed, dus een probleem is het niet. Als een zeehond net van de moedermelk af is, heeft hij tenslotte ook een dikke laag puppyvet. Maar het is wel heel leuk dat we de opvangzeehonden nu in het X-bassin meer zwem- en duikgelegenheid kunnen bieden.
Olijfgroen
Kijk je van bovenaf naar het ronde bassin, dan valt de kleur op. De wanden zijn olijfgroen. Het valt niet op als je door de ramen kijkt, door het licht dat van boven komt. We hebben dit bassin een donkere kleur gegeven, omdat dat prettiger is voor de ogen van de dieren. Doordat het bassin toch moest worden opgeknapt, waren we in de gelegenheid de kleur aan te passen. De kleur komt nu beter overeen met hoe het in zee is. We zijn er heel blij mee!
Door de ramen
Dankzij het heldere water zijn de opvangzeehonden in het X-bassin prachtig te bekijken door de onderwaterramen. Soms hangen ze als een dobber aan het oppervlak – dan kijken ze boven water ergens naar. Je ziet dan mooi hoe ze ‘watertrappelen’ met hun achterflippers. Ze komen ook regelmatig naar het raam, ze duiken naar diepte, of trekken een sprintje achter elkaar aan. Kom je snel op bezoek als we weer open mogen? Dan kun je je er vast op verheugen dat je de zeehonden ook onder water kunt bekijken!