De oliecalamiteit van 23 juni in het Rotterdamse havengebied houdt ook ons behoorlijk bezig! Honderden knobbelzwanen raakten besmeurd met de dikke zwarte stookolie. Dagelijks zijn dierverzorgers en vrijwilligers van Ecomare in Hoek van Holland aan het helpen bij de intake, het stabiliseren, verzorgen en wassen van de vogels. Wij doen dit onder de vlag van SON-RESPONS, het samenwerkingsverband van vijf vogelopvangcentra die ingezet kunnen worden bij een olieramp.
Eerste hulp
Kort na de ramp ben ik er met een paar dierverzorgers heen gegaan om te helpen bij de eerste opvang. De officiële noodopvang stond toen nog niet; in de werkplaats van de Gemeentewerf van Maassluis hebben we eerste hulp verleend aan veertig zwanen. De vogels werden bij binnenkomst eerst gestabiliseerd. Dat deden we door ze via een maagsonde ORS te geven, een oplossing van mineralen. Hiermee brengen we hun vochtbalans op peil en het helpt ook om eventueel binnengekregen olie af te voeren.
Verhuisd naar TOV
Al snel werd duidelijk dat het aantal slachtoffers te hoog werd om in de reguliere opvangcentra te kunnen helpen. Daarom heeft Rijkswaterstaat een TOV, tijdelijke opvang olievogels, geplaatst. Hier is plek voor 500 vogels. Zoveel ruimte hadden we ook echt nodig; op een gegeven moment waren er 493 zwanen aanwezig! De TOV is heel praktisch ingericht met onder andere een vuile en een schone afdeling, een deel waar de vogels tot rust kunnen komen, een grote wasplaats, zwemgelegenheid en een buitenren.
Dankbaar werk
Het is een hele organisatie om steeds dierverzorgers vrij te roosteren van hun werk bij Ecomare, zodat ze in Rotterdam kunnen helpen. Zoveel besmeurde vogels bij elkaar maakt op ons allemaal enorm veel indruk. Het geeft aan de andere kant wel heel veel voldoening om ze weer schoon en stralend op het grasveldje te zien lopen nadat ze zijn gewassen!
Goed voorbereid
Ecomare is een van de vijf vogelopvangcentra die zich hebben verenigd in SON-RESPONS. Dankzij regelmatige trainingen, grootschalige oefeningen en goede afspraken weten wij allemaal precies hoe we te werk moeten gaan bij een olieramp. We werken volgens Europese protocollen, zodat we op internationaal niveau kunnen samenwerken. Het is bijzonder om het in de praktijk mee te maken: ik heb deze weken samengewerkt met mensen uit Estland, Duitsland, Engeland, België en zelfs Amerika!