In de Vogelopvang krijgen we de meest uiteenlopende dieren binnen. Niet alleen vogels, maar ook kleine zoogdieren. Eigenlijk is de term ‘wildopvang’ dus geschikter. We geven elk dier zorg op maat. Dat betekent onder andere dat we een allerlei verschillende etenswaren in huis hebben. De meeste kleine zoogdieren plaatsen we binnen enkele dagen door naar collega’s, maar ook voor die eerste dagen moeten we natuurlijk geschikt voer hebben.
Insecteneters
Voor jonge zangvogels, zwaluwen en andere insectenetende dieren hebben we meelwormen, krekels en wasmotlarven beschikbaar. Onlangs kwam er een laatvlieger binnen, een vleermuis. Het diertje was zo verzwakt dat hij niet in staat was om te eten. We hebben steeds larven uitgeknepen en voor zijn neus gehouden. We doopten ze in glucosewater, zodat hij, als hij ging likken, in elk geval wat vocht en suiker binnen zou krijgen. Een heel gedoe, maar heel fijn om hem steeds actiever te zien worden!
Voor egels
In onze voorraadkast staan blikjes kattenvoer. Deze zijn voor egels bedoeld. Egels doen het prima op kattenvoer en water. Heel jonge egels, die nog afhankelijk zijn van moedermelk, kunnen foxvalley krijgen. Van gewone melk krijgen egels darmproblemen. De flesjes etherische olie in de opvang zijn ook bedoeld voor egels. Egels zijn namelijk echte parasietenmagneten. Een gezonde egel heeft daar geen last van, maar een zwak dier wel. Als je een egel in een badje met lavendel- en dennenolie plaatst, gaan de vlooien en maden op de vlucht. Uiteindelijk drijven er dan allemaal parasieten in het water en is de egel er vanaf.
Vis genoeg
Een groot deel van de vogels die wij binnenkrijgen eet vis. Het zijn voornamelijk zeevogels als meeuwen, alken, zeekoeten en jan-van-genten. Maar ook reigers en aalscholvers zijn viseters. Vis is bij ons altijd ruim voorhanden, want alle dieren die wij permanent verzorgen eten vis. Voor sommige vogels zijn de haringen die onze zeehonden eten te groot. Zij krijgen kleinere vissen als sprot, zandspiering en kleine makrelen.
Zang- en roofvogels
Vogels die geen vis eten, kunnen heel verschillende wensen hebben. En daar proberen wij allemaal aan te voldoen. Eenden en ganzen krijgen speciaal watervogelgraan. Voor de jonge watervogels hebben we microfloating, kleine, drijvende korreltjes die ze van het water af kunnen eten. Als ze wat groter zijn, verzamelen we ook gras en kroos voor ze. Voor alle soorten zangvogels staan er bakken in de kast met universeelvoer, grit, zaad, duivenvoer en eivoer. Roofvogels en uilen voeren we muizen uit de vriezer. Ze lusten ook graag eendagskuikens.