We hebben 15 gewone zeehonden in de opvang! Allemaal dieren die ziek op het strand zijn aangespoeld. Ze hebben de typische gewone-zeehonden-kinderziekte gekregen: een longworminfectie. Een nare aandoening waar ze dood aan kunnen gaan, maar die prima te behandelen is.
Opvangzeehond Lilly is al een stuk opgeknapt
Via de vis
De eieren van longwormen zitten in vissen. Zeehonden krijgen ze dus binnen met het eten. Zeehonden met een goede weerstand kunnen ertegen. De longwormen krijgen bij hen niet de kans om te woekeren. Maar als een dier een slechte weerstand heeft, kan de worm zich uitbreiden en ophopen in de longen. En dan heeft de zeehond een probleem!
Volle longen
Een zeehond met longen vol wormen kan niet goed ademen. Je ziet zo’n dier dan ook hijgen. Met ademhalingsproblemen wordt duiken lastig, waardoor de zeehond minder vis kan vangen. Zo verzwakt hij steeds meer. Gelukkig is hij er goed bovenop te helpen, als we er op tijd bij zijn.
Ontstekingen en wonden
Een zeehond die een flinke longworminfectie heeft, zoekt vaker het strand op. Vaak zie je niet alleen dat het dier ziek is, maar ruik je het ook. Onze quarantaine kan behoorlijk naar ontstekingen ruiken! De zieke zeehonden hebben vaak ook wonden door hun slechte weerstand. Ze zijn er soms behoorlijk beroerd aan toe.
Medicijnen
Als er een zeehond in de opvang komt, waarschuwen wij altijd de dierenarts. Indien nodig krijgt het dier dan een eerste boost antibiotica met een injectie. Longwormpatienten krijgen daarnaast een injectie tegen de parasiet. Als er de zeehond een pillenkuur krijgt, geven we de medicijnen in de vis. We stoppen ze gewoon achter de kieuwen van de haring. Aangezien zeehonden de vissen toch in hun geheel doorslikken, gaat dat heel makkelijk.
Eerst binnen
De eerste tijd dat een zeehond in de opvang ligt, houden wij hem binnen. Het is belangrijk dat hij zijn energie zoveel mogelijk besteed aan zijn herstel. Daarom hebben we vloerverwarming in de quarantaine en hangen we, als dat nodig is, extra warmtelampen op. Hij mag dan alleen af en toe even zwemmen. Als hij wat aangesterkt is, mag hij zelf kiezen of hij wil zwemmen of droogliggen.
Kinderziekte
Longworminfecties komen voornamelijk bij gewone zeehonden voor en bijna uitsluitend in hun eerste levensjaar. Het is dus een echte kinderziekte. Grijze zeehonden zijn er lang niet zo vatbaar voor; we krijgen veel minder vaak een longwormslachtoffer van deze soort binnen. Momenteel hebben we nog een paar dieren in de quarantaine, de andere zitten in de buitenverblijven. We wegen ze regelmatig: als ze weer helemaal gezond zijn en minstens 30 kilo wegen, mogen ze hun leven opnieuw gaan oppakken in de Waddenzee.