Dit jaar bestaat de zeehondenopvang op Texel 70 jaar. Gerrit en Annie de Haan vingen namelijk in 1952 voor het eerst een jonge zeehond op. Als eerste in Nederland! Dit gebeurde in het Texels Museum, waar Gerrit directeur was. Gerrit en Annie deden hun uiterste best het dier te redden, maar door gebrek aan kennis lukte dat toen nog niet. Slagroom bleek geen geschikte vervanging voor zeehondenmelk.
Gerrit en Annie de Haan voeren samen een pup.
Veel veranderd
Wat is er veel veranderd in al die jaren! Was het bij de familie De Haan nog pionieren, tegenwoordig werken we volgens vaste protocollen. Er zijn meerdere opvangcentra die goed samenwerken en we hebben dierenartsen met kennis van zeezoogdieren. Ook de redenen om een zeehond op te vangen zijn veranderd. In de begintijd was de zeehond zwaar bedreigd. De grijze zeehond kwam zelfs niet meer voor in de Waddenzee. Tegenwoordig is de populatie gezond, van zowel de gewone als de grijze zeehond.
Pups verzorgen
In de jaren 50 en 60 hebben Annie en Gerrit de Haan met vallen en opstaan ontdekt hoe ze een zeehondenpup groot konden krijgen. Vooral Annie was heel vertrouwd met de dieren en zij met haar. Sommige zeehonden weigerden zelfs vis aan te nemen van een ander dan Annie! De dieren bleven in het centrum, eerst omdat er nog op zeehonden werd gejaagd, daarna omdat de Waddenzee zwaar vervuild was. Pas in de jaren 80, toen de Waddenzee dankzij allerlei milieumaatregelen er veel beter voor stond, zijn voor het eerst opvangzeehonden teruggebracht naar zee.
Geboortes
Lange tijd werden in de vaste groep zeehonden jaarlijks jongen geboren. Zo’n vijftien jaar geleden is dat gestopt, omdat we de jongen niet meer in zee mochten uitzetten. Sindsdien krijgen onze mannelijke zeehonden de prikpil. Nu de populaties zeehonden in de Waddenzee gezond zijn, is opvang voor het redden van de soort niet meer nodig. Toch brengen wij nog steeds verweesde pups groot. Dat doen we omdat we onszelf als mens de plicht hebben gesteld dieren in nood te helpen én om de kennis van het zorgen voor zeehonden in stand te houden.
Nu in de opvang
Als een opgevangen zeehond gezond en op gewicht is, brengen we hem terug naar zee. Momenteel hebben we twee kleintjes in de opvang: Malaika en Bahati. Ze moeten nog flink groeien voor ze hun leven in zee weer mogen oppakken, maar het gaat wel de goede kant op. Kom ze maar bekijken, ze zijn van heel dichtbij te zien!