Als je ons een beetje volgt, is het je vast niet ontgaan: sinds december hadden we een maanvis in ons Zeeaquarium. Het was de bedoeling hem later in het voorjaar terug te brengen naar zee. Maar helaas troffen we de maanvis na zes weken intensieve zorg opeens dood aan. Een grote teleurstelling! We wisten dat het moeilijk zou worden om hem in leven te houden, maar het leek zo goed te gaan.
Bijzonder
Maanvissen zijn gevoelig voor koude. Wordt de watertemperatuur te laag, dan worden ze inactief. Dat is ook de reden dat ze in de winter soms aanspoelen: ze zijn dan overvallen door de kou. Meestal worden ze dood op het strand gevonden. Een levende maanvis is in Nederland heel uitzonderlijk. De maanvis die wij opvingen was nog relatief klein: inclusief vinnen zo’n 95 cm. Toch was voor hem de ruimte in ons grootste aquarium nog beperkt. We hadden dan ook niet de intentie om hem te houden; we wilden proberen hem de winter door te helpen. Dat is dus niet gelukt, maar ik heb er wel veel van geleerd.
Ervaring
Het is altijd spannend of je een dier in de opvang aan het eten krijgt. Vaak moeten ze de eerste tijd wennen aan hun nieuwe omgeving en eten ze een paar dagen niet. Dan maken we ons niet meteen zorgen, maar er moet natuurlijk wel een einde komen aan zo’n periode. Omdat wij geen ervaring hadden met maanvissen, heb ik contact gezocht met een Deens aquarium waar ze maanvissen hebben. Want wat voer je zo’n vis en hoe?
Eten voor de maanvis
Maanvissen zijn zulke trage eters, dat het niet werkt om stukjes vis in het water te gooien. Die zijn al naar de bodem gezakt voor hij erbij komt. In de natuur eet een maanvis dan ook vooral zwevende dieren zoals kwallen en dierlijk plankton. Wij hebben dit opgelost door een knijper te maken aan een meterslange stok. Aan de knijper bevestigden we stukken vis, die we dan tot voor de mond van de maanvis brachten. Hij zoog het eten van de knijper af en at op deze manier zo’n 750 gram vis per dag. Hij was de meest verwende vis in het aquarium: hij kreeg haring, wijting, schelvis, inktvis en mosselen!
Sectie
Zonder enige waarschuwing vooraf, was de maanvis opeens dood. Hij had de dag ervoor nog gewoon gegeten en er was niks aan hem te zien. We hebben de vis naar de Universiteit van Utrecht gebracht en hopen dat de onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde de doodsoorzaak kunnen achterhalen.
Je kunt nu niet langs komen om de dieren bij Ecomare te bekijken. Maar we zetten regelmatig filmpjes van ze op onze Facebook-pagina. Kijk maar eens op Ecomaretexel!