We hebben in één week zes huilers binnengekregen! Zo heb je een lege quarantaine en zo zit hij helemaal vol. We voeren vier van de zeehondenpups zalmemulsie, twee krijgen vervangende zeehondenmelk. Onze collega’s in Pieterburen hadden positieve verhalen over zalmemulsie, dus dat wilden wij ook eens proberen.
Melk drinken
Huilers zijn jonge zeehonden die nog melk drinken bij hun moeder. De zoogtijd duurt maar een maand, dus de huilers die wij binnenkrijgen zijn echt pas geboren. Om de moedermelk te vervangen hebben wij speciaal, heel vet melkpoeder. Wij maken dat aan met warm water en geven het via een slang in de maag. Na tien dagen vervangen we een van de vijf melkvoeding door haring. Zo bouwen we langzaam de hoeveelheid melk af en de vis op. Hier hebben wij goede ervaringen mee.
Drinkbare vis
In de Zeehondencrèche Pieterburen gebruikten ze voorheen vispap, vermalen haring, voor de huilers. Onder leiding van hun dierenarts hebben ze onderzocht of zalmemulsie een betere groei liet zien. Dat bleek het geval, zodat ze daarop zijn overgestapt. Onze groeicurves zijn vergelijkbaar met die van hun huilers op zalmemulsie. Omdat zij zo positief zijn over de zalmemulsie, wilde ik dat ook graag proberen. Wij gebruiken het protocol van Pieterburen en vergelijken de groei van de huilers die zalmemulsie krijgen met die van de huilers op melk.
Gele zeehonden
Zalmemulsie wordt gemaakt uit de restanten van voor menselijke consumptie gebruikte zalm. Het is heel vet. Wij lengen het aan met water in de verhouding die Pieterburen heeft aangegeven. De ontlasting van de zeehonden wordt er geel van. Omdat de dieren ondanks onze dagelijkse schrobbeurten regelmatig in aanraking komen met hun eigen poep, komt de kleur ook op hun vacht. Dit blijkt behoorlijk hardnekkig te zijn; je spoelt het er niet zomaar af. We hebben nu dus vier gelige zeehonden in de quarantaine!
Gezellig samen
In één verblijf liggen twee zeehonden: Bassie en Adriaan. Dat is niet uit ruimtegebrek, maar omdat ze samen zijn gevonden. Ze gaan protesteren als we ze scheiden, dus we laten ze bij elkaar. Zo’n stelletje hebben we wel vaker gehad. Dit duurt overigens nooit lang. Omdat jonge zeehonden na een maand al worden verlaten door hun moeder, kennen ze geen langdurige hechting. Over een tijdje zullen ook Bassie en Adriaan zich weinig meer met elkaar bemoeien.
Vette boel
De test met de zalmemulsie gaat vooral over het gebruik ervan. We weten al van onze collega’s dat het een bruikbaar alternatief is, maar we willen vooral graag weten of het voor ons handig is om over te stappen. Wat nu al blijkt, is dat alles er vet en glibberig van wordt; de dieren, de vloer, het zit echt overal. Als dit huilerseizoen voorbij is zullen we evalueren of het voor ons interessant is om over te stappen op zalmemulsie.