In ons Zeeaquarium valt zoveel te zien! Als je alles wilt bekijken, ben je zo een uur verder. Natuurlijk zwemmen er allerlei zoutwatervissen, maar dat is niet alles. Er leven bijvoorbeeld ook verschillende soorten krabben, anemonen en kreeften. En rondom de aquaria zijn tentoonstellingselementen, die ook echt de moeite waard zijn om je eens in te verdiepen.
Grote open aquaria
Ons ondergrondse Zeeaquarium is een van de hoogtepunten van een bezoek aan Ecomare. In zes grote, open aquaria hebben we verschillende leefgebieden nagebouwd. Centraal staat het enorme Noordzee-aquarium van vijf meter hoog. Alle aquaria zijn open van boven, maar het is niet de bedoeling dat mensen er met hun handen in gaan. Er kan een restje crème, zeep of desinfectiemiddel op zitten en dat zou dan in het water komen. Bovendien is aanraken stressvol voor de dieren en kan het infecties veroorzaken. Ook in het Zeeaquarium geldt dus: kijken doe je met je ogen!
Aan het plafond
Er valt gelukkig genoeg te kijken. Niet alleen in de aquaria, maar ook erboven. Aan het plafond van de zaal hangen modellen en skeletten van allerlei zeedieren. Drie opgezette jan-van-genten beelden uit hoe zo’n grote zeevogel een vis vangt: met een stootduik recht naar beneden. Ook opvallend: de levensechte modellen van een haringkoning, maanvis en dwergvinvis. Het zijn dwaalgasten die ooit zijn aangespoeld op Texel en waar afgietsels van zijn gemaakt.
Enorm skelet
Vind je de dwergvinvis groot, kijk dan eens naar de schedel van de gewone vinvis die er ligt! Dat is een voorproefje van het hele skelet dat er over een paar maanden komt te hangen. Via een sponsoractie proberen we het geld om dit te realiseren bij elkaar te sprokkelen. Doordat allerlei mensen een bot uit het skelet sponsoren, hangt straks het hele gevaarte van 18 meter aan het plafond van het Zeeaquarium. Wil je ook meedoen, kijk dan op ecomare.nl/sponsorhetskelet.
Veel te zien
Rond de aquaria is allerlei informatie te vinden over het leven in de zee. Zo zijn er modellen van kwallen en wormen, is er een vitrine vol schelpen en kun je via filmpjes, quizzen en computers meer te weten komen over van alles. Welke vis voor ons gevaarlijk is, bijvoorbeeld. Of welk dier kampioen filteren is. Of waardoor de wulk wordt bedreigd. Tegen de achterwand van de zaal vind je nog een aantal kleinere aquaria. Hier zijn heel jonge dieren te zien en eikapsels van haaien en roggen. Doordat je hier echt met je neus op de dieren staat, zijn deze kleine aquaria minstens zo favoriet bij de bezoekers als de grote. Zien we jou binnenkort ook in ons Zeeaquarium?