Een spuitbus met verf is een vast attribuut in onze auto. Die verf gebruiken we om zeehonden op het strand te markeren. Sinds het Zeehondenakkoord in werking is getreden, observeren we een zeehond, als we twijfelen over zijn gezondheidstoestand, eerst 24 uur voor we besluiten om hem wel of niet mee te nemen. Door het dier met verf te markeren, is hij herkenbaar.
Markeren
Als er een jonge zeehond op het strand wordt gemeld, gaan wij erheen. Is het dier duidelijk ziek, gewond of broodmager, dan nemen we hem mee. Is dat niet het geval, dan geven hem een markering. We bekijken de situatie ter plekke en proberen rust voor de zeehond te garanderen. Dat doen we door hem eventueel wat meer richting rustiger gebied verplaatsen en door borden neer te zetten om mensen te waarschuwen afstand te houden. Vervolgens gaat een observatieperiode van 24 uur in.
Observeren
Onze dierverzorgers komen in de observatietijd een paar keer langs. In die 24 uur kunnen ze een goed beeld vormen van de toestand van de zeehond. Misschien ligt hij alleen lekker te rusten op het strand, of komt de moeder hem zogen. Dan is het helemaal niet nodig dat zo’n zeehond in de opvang belandt. Schatten de dierverzorgers in dat hij hulp nodig heeft, dan nemen ze hem mee.
Kleuren verdeeld
De observatieperiode is ingevoerd om onnodige opvang en het scheiden van pups van hun moeders te voorkomen. Het markeren met verf is daarbij een handig hulpmiddel. Als iemand een zeehond met een vlek meldt, weten we snel waar het dier vandaan is gekomen. Heeft hij een blauwe vlek, dan hebben wij dat gedaan, op Texel. Andere kleuren duiden op een herkomst van elders. Tussen de verschillende opvangcentra in Nederland zijn er afspraken gemaakt wie welke kleur gebruikt. Zo is een zeehond met een groene vlek op Vlieland voor het eerst gezien, geel komt van Ameland.
Blauw = Texel
Het kan je dus zomaar gebeuren dat je een zeehond met een gekleurde vlek op het strand tegenkomt. Als de stip blauw is en je bent op Texel, dan kun je er zeker van zijn dat wij hem in de gaten houden. Heeft het dier een andere kleur, dan is het fijn als je ons belt. Mogelijk zijn we dan nog niet op de hoogte van de ligplaats van dit dier.
In de opvang
Zeehonden hebben geen last van de verf die we op hun vacht spuiten. Het slijt er weer af door het water en het zand. We hebben de laatste maanden een aantal gekleurde zeehonden in de opvang gehad. Momenteel hebben we de zorg voor vijf gewone en zes grijze zeehonden. Eén zeehond in de opvang heeft een oranje stip; hij is gemerkt bij Callantsoog.