Laatst stelden mensen tijdens een rondleiding achter de schermen opeens vragen over de vis die wij voeren, waar ik eigenlijk helemaal geen antwoord op had. Het waren wel heel leuke vragen, dus ik ben maar eens in de materie gedoken. Waar komt de vis die onze zeehonden eten vandaan en is het ook geschikt voor menselijke consumptie?
Gevangen in december
Onze visleverancier, Parlevliet & Van der Plas, hielp mij graag aan de antwoorden: de haring die bij ons in de vriezer ligt wordt hoofdzakelijk gevangen in de Noordzee, maar ook in het Kanaal, rondom Engeland en zelfs richting Scandinavië. Wij voeren onze dieren met haring die in december is gevangen. De haring die als maatjesharing wordt verkocht wordt in mei en juni gevangen.
Minder vet
Er is een goede reden waarom onze dieren haringen krijgen die in de winter zijn gevangen. Dan zijn de vissen namelijk veel minder vet dan richting de zomer. Vet is gezond voor de zeehonden, maar het moet ook weer niet teveel worden. Zeehonden eten in de natuur vooral platvissen, wat juist heel magere vissoorten zijn. Op de vette haring groeien ze goed, maar als ze té veel vet binnenkrijgen, raken hun darmen van streek. Vandaar dat er speciaal voor dierentuinen en dolfinaria op de relatief magere ‘winterharing’ wordt gevist.
Ook geschikt voor mensen
De vis die wij aan onze zeehonden, zeevogels en vissen voeren is geschikt voor menselijke consumptie. De regelgeving van de NVWA, de Voedsel- en Warenautoriteit, schrijft echter voor dat de leverancier de vis voor verkoop aan een dierentuin omlabelt tot categorie 3 vis. Dit betekent: geschikt voor dierlijke consumptie.
Diepgevroren
Parlevliet & van der Plas vangt de vis met eigen schepen op een duurzame en verantwoorde wijze. De vis heeft dan ook het MSC-keurmerk. De vangst wordt aan boord van de schepen al diepgevroren. De visauto levert zo’n eens per 6 weken een aantal pallets met vierkante dozen vol diepgevroren vis bij ons af. Per dag halen we de pakken die we nodig hebben uit de vriezer. We ontdooien de vis langzaam, overnacht in koud water. Zo blijven de voedingsstoffen optimaal behouden. Om eventueel verlies aan vitamines te compenseren, krijgen onze zeehonden elke dag een vitaminepil bij hun ontbijt. Die stoppen we gewoon in een vis. Zo weten we zeker dat ze alles binnenkrijgen wat ze nodig hebben.