Het wad is mijn favoriete plek om op rond te lopen. Ik ben dan ook niet bang voor modderige, natte voeten en een zuigende bodem. Ik neem graag mensen mee op excursie over het wad, om mijn fascinatie voor het gebied met ze te delen. Met nauwsluitende laarzen of goed-vastzittende (surf)schoenen die vies mogen worden, heb je een geweldige belevenis. De dieren van het wad hebben allemaal hun eigenaardigheden. Genoeg te vertellen dus!
Fonteintjes
Lopend over het wad valt op dat er regelmatig een waterstraaltje omhoog komt uit de bodem. Alsof er allemaal kleine fonteintjes zijn ingegraven! Dit doen kokkels, de schelpdieren met de bekende, geribbelde schelpen. Kokkels leven ingegraven in het wad, met hun sifon – een soort slurf waarmee ze water opzuigen – boven het zand. Als ze ons door de trillingen voelen aankomen, trekken ze die sifon snel in. Dan komt er een straaltje water uit.
Op de bodem
Oesters en mosselen leven bovengronds. Zij maken een soort riffen, ‘banken’, door allemaal naast en op elkaar te gaan zitten. Met speciale draden houden ze zich vast. In die mossel- en oesterbanken vinden andere, kleine dieren een veilige schuilplaats. Voor sommige vogels is het een gedekte tafel. Wist je trouwens dat de beroemde Zeeuwse mosselen voor een groot deel uit de Waddenzee komen? Ze zijn hier opgegroeid!
Geslachtsverandering
Een heel bijzonder fenomeen is de muiltjestoren. Een muiltje is een slakkensoort. De onderste van een toren zijn altijd vrouwtjes, de bovenste een mannetje. Een mannetje kruipt bovenop een vrouwtje zodat hij haar kan bevruchten. Als dat gebeurt is, verandert hij ook van geslacht en wordt hij een vrouwtje. Er kan dan weer een ander mannetje bovenop haar kruipen. Zo ontstaat een toren.
Slimme slakjes
Alikruiken, een kleine soort zeeslakjes, vind je veel op stenen aan de voet van de dijk. Bij mooi zomerweer kan het daar wel meer dan 40 graden worden. Wordt het ze te warm, dan laten ze zich gewoon van de stenen afvallen, in de hoop op een koelere plek terecht te komen. Het slakje kan er goed tegen om, bij laagwater, droog te vallen. Hij zorgt dat er een beetje water in zijn schelp zit en sluit het af met een klepje. Zo voorkomt hij dat hij uitdroogt.
Wad-excursie
Dit is maar een kleine greep uit de verhalen die over de schelpdieren van het wad te vertellen zijn. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de krabben, wormen, vogels, vissen en alles wat er nog meer leeft in en op het wad! Ga jij een keer mee op excursie om het allemaal te ontdekken? Kijk voor de mogelijkheden maar eens op www.ecomare.nl/plan/excursies. Tot ziens op het wad!