Het lijkt zo simpel: we halen het water voor onze bassins rechtstreeks uit zee. ‘Een pijpleiding door de duinen en klaar is Kees.’ Maar zo eenvoudig is het nou ook weer niet, er komt nog een hoop techniek bij kijken. In dit weblog wil ik je graag eens meenemen langs de leidingen, pompen, filters en voorraadkelders die allemaal nodig zijn voor onze watervoorziening.
Lange pijpleiding
De inlaat voor het zeewater bevindt zich aan het uiteinde van de strekdam bij paal 17. De pijpleiding loopt door een sleuf in de dam, onder het strand door naar de duinen. Midden in de duinen staat een pompstation. Daar wordt het water via een grofvuilfilter doorgepompt naar Ecomare. De inlaat is zodanig gemaakt dat er geen dieren de pijp in kunnen komen. Toch vissen we regelmatig zeesterren en mosselen uit het grofvuilfilter. Zij zijn als broed de pijp ingespoeld en hebben daar een goede leefomgeving gevonden. We spoelen de pijp af en toe krachtig terug om de aangroei te verwijderen.
Schoon water
Bij Ecomare komt het water via een zandvanger in de schoonwaterkelder terecht. Dat zit onder het grote bassin van de gewone zeehonden. Daar staan ook de trommelfilters waarmee we het fijne slib verwijderen. In de kelder past 550 kuub, een flinke voorraad! Vanuit deze kelder gaat het water naar de bassins en het Zeeaquarium. Daar circuleert het constant via een eigen pompen- en filtersysteem. Het water van de aquaria wordt bovendien met behulp van de warmte-koude-koppeling op een gewenste temperatuur gebracht. Voor de zeehonden is dat niet nodig.
Pompen en filters
De pompenkelder voor de zeehondenbassins zit onder de verhoging op het buitenterrein waar de nagemaakte bultrug uit omhoog komt. Er loopt constant water uit de bassins. Het gaat eerst door een grof filter, dat we een haarvanger noemen. Vervolgens loopt het door een heel bed van onder andere antracietkorrels. Het water dat erdoorheen is gelopen, is prachtig schoon. Eens per drie dagen spoelen we de filters terug. Dan spoelt al het opgehoopte vuil er weer uit.
Technische Dienst
De dierverzorgers kennen de normale handelingen met de pompen en filters, wij van de Techniche Dienst kennen de techniek erachter. Ik ben opgeleid als werktuigbouwkundige en heb eerder bij PWN gewerkt. Ik wist dus al heel veel van waterzuivering voor ik bij Ecomare kwam werken en dat kwam goed van pas! Daarom ben ik binnen de TD het aanspreekpunt voor dit deel van het werk. Omdat het niet zo zichtbaar is, heb ik laatst eens een aantal collega’s van andere afdelingen rondgeleid. Ze kwamen op plekken waar ze nog nooit geweest waren!