We kregen een stormvogel in de opvang. Toen ik dat hoorde, dacht ik niet aan een vogeltje van 19 gram! Ik rekende op een vogel van het formaat kokmeeuw, maar hij bleek veel kleiner te zijn. Het stormvogeltje was verzwakt op een kotter beland. Via vogelasiel De Paddestoel kwam hij bij ons terecht. Van de vogelaars onder mijn collega’s begreep ik dat het heel bijzonder was; stormvogeltjes worden niet vaak in Nederland gezien.
Vloeibaar voedsel
De stormvogelfamilie omvat grote en kleine soorten en het stormvogeltje is de kleinste van allemaal. Schattig om te zien, maar lastig voor ons. Want zoals zo vaak met vogels in de opvang, at hij niet zelf. Dat betekende dat wij hem vloeibaar voedsel moesten geven. Daarvoor gebruiken we CS: convalescense support. Dit is een poeder dat je oplost in water en dat alle essentiële voedingsstoffen bevat in goed opneembare en makkelijk verteerbare vorm. Een soort astronautenvoedsel voor dieren.
Kort opvangen
We voerden het stormvogeltje elke twee uur met een spuitje. Daarnaast probeerden we hem krill en kleine stukjes haring te laten eten. Uit ervaring weten we dat dit soort vogels zo snel mogelijk weer los moeten worden gelaten. In de opvang worden ze niet beter, maar om vrij te kunnen moest hij wel helemaal waterdicht zijn.
Niet waterdicht
We hebben het stormvogeltje in een bak water gezet om te kijken of hij waterdicht was. We zagen meteen dat het mis was: zijn veren zogen het water op. Zo kon hij dus niet uitgezet worden! De oplossing bij een lek verenkleed is wassen. Wij hebben ruime ervaring met het wassen van zeekoeten, alken en grotere vogels, maar in dit geval was het heel spannend. Zo’n klein vogeltje kan alleen al van de stress het loodje leggen tijdens het wassen.
Gelukt!
We hebben het stormvogeltje heel voorzichtig gewassen met sop en uitgebreid gespoeld. Dat laatste is ook heel belangrijk: er mag geen spoortje zeep achterblijven. Toen het stormvogeltje was opgedroogd kwam de test: zou hij nu wel waterdicht zijn? We zetten hem opnieuw op het water en ja hoor: het water parelde prachtig van zijn verenkleed af.
Geringd
Voordat we de stormvogel zijn vrijheid teruggaven, kreeg hij nog een klein aluminium ringetje om zijn poot. Zo’n ring heeft een uniek nummer. Mocht hij ooit gezien of gevonden worden en het wordt gemeld bij het Vogeltrekstation, dan krijgen wij daar bericht over. Doordat er wereldwijd heel veel vogels worden geringd en teruggemeld, is er steeds meer kennis over vogels. Over hun trekroutes en lichaamseigenschappen bijvoorbeeld.
Terug naar zee
Ik heb het stormvogeltje op het strand losgelaten. Hij vloog meteen de zee op, hopelijk op weg naar een geschikt foerageergebied. Stormvogeltjes leven buiten de broedtijd op zee, op de Noordzee voornamelijk in het noordwestelijke deel. Ze eten er visjes en andere kleine zeedieren.