Regelmatig ben ik met een Ecomare-t-shirt aan te vinden in het museum. Ik sta dan bij de strandvondstenkar, de bak met walvisspullen of in het zeelab. Hele verschillende dingen op verschillende plekken in Ecomare, maar met één ding gemeen: er is van alles te ontdekken en over te vertellen. En dat laatste is nou net wat ik doe als educatief vrijwilliger!
Een kar vol strandvondsten
De strandvondstenkar doet zijn naam eer aan: hij zit vol met dingen die op het strand zijn gevonden. Denk bijvoorbeeld aan schelpen, uitgekomen haaien-, roggen- en slakkeneieren, gedroogd wier en vervellingen van krabben en garnalen. Maar wat doet die fossiele mammoetkies er dan op? Ook deze kun je vinden op het strand. Toegegeven, je hebt dan wel veel geluk. Er liggen ontzettend veel botten van uitgestorven ijstijdzoogdieren op de bodem van de Noordzee. Het zijn overblijfselen uit de tijd dat er een mammoetsteppe was op de plek waar nu de Noordzee ligt. Met zandsuppleties kunnen ze ook op het strand terecht komen.
Opgezette zeehond
De grote trekker op de strandvondstenkar is een opgezette zeehond. Kinderen willen hem graag voelen en hij gaat ook geregeld met iemand op de foto. Je mag de levende zeehonden natuurlijk niet aanraken, dus het is erg leuk dat je op deze manier toch eentje kunt aaien. Als ze nat zijn lijken zeehonden een gladde huid te hebben maar aan de opgezette zeehond zie je dat ze juist heel dicht behaard zijn.
Walvisweetjes
Een andere activiteit die de educatief suppoosten doen heet ‘walvisweetjes’. Dan staan we in de Walviszaal met een bak vol spullen die met walvissen te maken hebben. Ik gebruik die spullen om mensen nieuwsgierig te maken en om over te vertellen. Er zit bijvoorbeeld een stuk balein in en een tand. In de zaal zijn de skeletten van een potvis en een bultrug te zien: voorbeelden van een balein- en een tandwalvis. Twee heel verschillende manieren van voedsel vergaren. Wat ook altijd aanspreekt is het flesje walschot. Dit is olie die in de kop van een potvis zit en van belang is bij de diepe duiken die zo’n dier maakt. Vroeger brandde men er lampen op.
Zeelab
In een hoek van het Zeeaquarium vind je het Zeelab. Het is hier vooral de bedoeling dat kinderen – met hun ouders – er zelf op onderzoek uitgaan. Er staan microscopen waaronder ze bijvoorbeeld zandkorrels of een veer kunnen bekijken, er is een aquarium met kleine vissen en er zijn allerlei spelletjes.
In de agenda op de website kun je zien wanneer een van bovenstaande educatieve activiteiten gepland is. Misschien zie ik je dan binnenkort?