We krijgen dieren met de meest uiteenlopende wensen in de Vogelopvang. Van zeevogels tot vleermuizen, van egels tot roofvogels. Ze eten allemaal wat anders. Wij proberen hun natuurlijke voeding zo goed mogelijk te benaderen, daarom we hebben van alles op voorraad. In dit weblog neem ik je mee langs de voorraadkast van ‘sterrenrestaurant Ecomare’!
Viseters
Voor zeevogels hoeven we niet speciaal eten te kopen: vis hebben we altijd ruim voorhanden. Allerlei formaten en soorten, want behalve de zeehonden eten ook de dieren in het Zeeaquarium vis. De vriezer zit vol met haring, sprot, makreel, wijting. Als een zeevogel niet zelf eet, zoals laatst de noordse stormvogels, dan geven we vispap via een sonde. Daarvoor vermalen we vissen of gebruiken we zalmemulsie, wat de heel jonge zeehonden ook krijgen.
Korrels en prooien
Eenden en ganzen krijgen speciaal watervogelgraan. Voor de jonge pullen hebben we micro floating, kleine, drijvende korreltjes die ze van het water af kunnen eten. Als ze wat groter zijn, verzamelen we ook gras en kroos voor ze. Verder staan er bakken in de kast met universeelvoer, grit, zaad, duivenvoer en eivoer. Voor alle soorten zangvogels die binnen worden gebracht. Roofvogels en uilen voeren we muizen uit de vriezer. Ze lusten ook graag eendagskuikens.
Kleine zoogdieren
Voor kleine zoogdieren verzorgen wij in principe alleen de eerste opvang. We geven ze de eerste zorg, tot ze stabiel genoeg zijn om te worden overgedragen aan onze collega’s van Vogelasiel De Paddestoel in Den Helder. Voor deze eerste opvang hebben we wel van alles in huis: speciale ‘melk voor dieren’ voor de jonge zoogdieren, kattenvoer voor egels en allerlei insecten voor bijvoorbeeld vleermuizen. Als we een insecteneter binnen hebben, kopen we levende meelwormen. Gedroogd en in de vriezer hebben we wasmotlarven, krekels en krulvliegen. Regenwormen verzamelen we zelf of kopen we ook.
Aanvullingen
Als een dier bij ons wordt binnengebracht, moeten we hem vaak eerst stabiliseren. Dan geven we ORS, een oplossing met mineralen, waarmee we de vochtbalans weer op peil brengen. We gebruiken convalescense support, een vloeibare dieetvoeding, om dieren snel wat energie te geven. Voor de vogels in onze vaste groep hebben we vogelvitamines en Akwavit in de kast staan.
Beter zelf
Sommige vogels zijn makkelijk met eten, andere juist heel lastig. Eenden- en ganzenpullen eten bijvoorbeeld altijd meteen en groeien ook prima op het voer dat we geven. Schelpdiereters zoals eiders, zijn daarentegen een groot probleem. Ze eten vaak niet zelf en als hun maag een tijdlang geen schelpen hoeft te kraken, verliest hij spierkracht. Daarom brengen we ze altijd zo snel mogelijk terug naar zee. Het is trouwens, hoezeer wij het iedereen ook naar de zin proberen te maken, voor elk dier het beste om zelf zijn eigen voedsel te zoeken. Eet smakelijk!