Normaal gesproken hebben we alleen jonge zeehonden in de opvang. Meestal zijn ze nog geen jaar oud, maar toevallig zorgden we deze zomer ook voor twee tweedejaars dieren. Maar echt volwassen zijn ze bijna nooit. Gewone zeehond Balou is een uitzondering op deze regel. Hij zit al een aantal weken in de opvang en is echt volwassen.
Balou werd de eerste twee weken in een quarantaineverblijf verzorgd
Mager en koud
Balou kwam broodmager binnen. Zijn heupgewricht stak helemaal door de huid heen en er zat geen spek op. Een zeehond hoort bol te zijn; dit was duidelijk niet goed. Hij at gelukkig wel meteen zelf. Balou was zo mager, dat hij zichzelf niet goed warm kon houden. Hij lag te rillen op de tegels! Daarom hebben we een warmtelamp boven hem gehangen. Zo kon hij zijn energie besteden aan lichaamsopbouw in plaats van het te verstoken.
Oorzaak onduidelijk
De dierenarts kon behalve een longworminfectie geen reden vinden waarom Balou er zo slecht aan toe was. Geen gebitsprobleem, geen ontstekingen. Hij heeft de zeehond daarom alleen een ontwormingskuur voorgeschreven. Wij geven pillen aan de zeehonden altijd via de vis: we stoppen de pil achter de kieuwen van de haring die we voeren. Zeehonden eten de vis in één hap op en krijgen zo eenvoudig het medicijn binnen. De volgende dag had Balou een hele berg wormen uitgehoest. Opgeruimd staat netjes!
Steeds meer vis
Als een zeehond net in de opvang is, krijgt hij altijd een beperkte hoeveelheid eten. De darmen moeten weer op gang komen en raken snel van slag als je teveel vis geeft. Balou kreeg de eerste dag daarom maar drie keer 800 gram haring. In de dagen erna zijn we dat snel gaan opbouwen, want een volwassen zeehond eet in de natuur wel vier tot zes kilo vis per dag. Inmiddels eet Balou zo’n zeven kilo per dag. Het is een dure kostganger!
Laag gewicht
De eerste weken hielden we Balou in een klein buitenverblijf achter de schermen. Hier konden we hem goed in de gaten houden. Op 13 oktober was hij twee weken bij ons en was hij nog steeds veel te licht, maar 54,2 kilo. Een volwassen zeehond moet bijna het dubbele wegen.
Balou zwemt in een groot opvangbassin
Meer energie
Inmiddels hebben we Balou naar een van de ronde opvangbassins verplaatst. Daar heeft hij wat meer bewegingsruimte, waar hij nu ook wel aan toe is. Hij ziet er nog steeds heel schonkig uit, maar heeft duidelijk veel meer energie dan toen hij binnenkwam. Wel zullen er nog heel wat emmers vis doorheen gaan voor hij een goede speklaag heeft.