We hebben laatst een overzicht gemaakt van de dieren die we in 2020 hebben opgevangen. Het is best een indrukwekkende lijst geworden! In dit weblog wil ik vertellen over de dieren die wij in de Vogelopvang binnenkregen. Het waren er 410; eentje meer dan het jaar ervoor. Het ging om 352 vogels, van in totaal 61 verschillende soorten. De zilvermeeuw stak er in aantal met kop en schouders bovenuit: er kwamen maar liefst 81 zilvermeeuwen in de opvang!
Deze zilvermeeuw was een van de vele vogels die we vorig jaar hebben gewassen.
Meer dan alleen vogels
Ondanks dat wij als dierverzorgers altijd spreken over de Vogelopvang, komen er met regelmaat ook andere diersoorten binnen. Vorig jaar hebben we maar drie soorten kleine zoogdieren opgevangen: egels, konijnen en ruige dwergvleermuizen. Dat klinkt misschien weinig, maar het waren bijvoorbeeld wel 50 egels! Dat zijn er veel meer dan de afgelopen jaren. Omdat we benieuwd waren of dit bij andere opvanglocaties ook het geval was, hebben we contact opgenomen met de egelopvang in Papendrecht. Ook zij hebben meer egels binnengekregen. Zij noemen als mogelijke oorzaak dat er dit jaar heel veel mensen thuis hebben gewerkt en dat ze daardoor om en nabij hun huis vaker egels vonden.
Diverse oorzaken
Waarom een dier in de opvang terecht komt, verschilt natuurlijk per individu. Soms zijn er niet direct aanwijsbare oorzaken of is een dier verzwakt. In een aantal gevallen was het wel heel duidelijk waar een dier last van had. Zo hebben we in totaal 15 vogels opgevangen met (olie)besmeuring op de veren. Er waren 54 dieren met botbreuken en in totaal 39 verweesde dieren. Deze laatste groep bestond voornamelijk uit jonge eendjes. We hebben 33 verkeer- en raam-slachtoffers binnen zien komen en in totaal vijf vogels met zwerfvuil. Het zwerfvuil bestond onder andere uit visdraad en vishaken. Veertien vogels waren gepakt door een kat en zeven door een hond.
Helpen
We kunnen niet elk dier dat in de opvang komt helpen. Aan een gebroken vleugel kunnen wij bijvoorbeeld meestal niks doen. En soms is een dier al te zeer verzwakt en is er geen hoop op herstel. In zo’n geval laten we het dier inslapen. Voor landvogels en kleine zoogdieren verzorgen wij in principe alleen de eerste opvang. Deze dieren plaatsen wij door naar Vogelasiel De Paddestoel in Den Helder. Voor zeevogels verzorgen wij wel het hele opvangtraject. Het is fijn dat we daarvan afgelopen jaar weer flink wat dieren de vrijheid terug hebben kunnen geven!