Het Zeeaquarium is mijn favoriete plek bij Ecomare. Ik ben marien bioloog en in mijn vrije tijd ben ik heel vaak op de kade bij de NIOZ-haven te vinden. Wij wonen er vlakbij en er is van alles te vangen. Als het interessant is voor het Zeeaquarium, neem ik het mee naar Ecomare.
Zeenaalden
Een tijdje geleden ving ik jonge zeenaaldjes. In de Wadden- en Noordzee komen zes soorten zeenaalden voor. Deze jongen waren in eerste instantie nog te klein om te kunnen zeggen tot welke soort ze behoorden. Nu ze gegroeid zijn, weten we dat we zowel de kleine als de grote zeenaald hebben. De grote zijn inmiddels al groter dan kleine zeenaalden ooit zullen worden! We voeren de zeenaalden mysis. Mysis zijn heel kleine garnaaltjes, die ik in de Roggesloot in het noorden van Texel vang. Dat kan alleen in de warmere periode van het jaar, in de winter moeten we ingevroren mysis voeren.
Anemonen met gezelschap
Een van de demonstratieaquaria bevat anemonen. Deze bijzondere holtedieren zitten ook in de grote aquaria, maar op de demotafel zijn ze beter van dichtbij te bekijken. Momenteel zwemt er een schooltje kleine stekelbaarsjes bij. Als de visjes groot genoeg zijn, verhuis ik ze naar het waddenaquarium. Dan doe ik wel weer andere visjes bij de anemonen, want die ‘houden van gezelschap’. Niet echt natuurlijk, maar ze doen het gewoon beter als er vissen bij zwemmen. Ik denk dat ze de uitwerpselen als aanvullend voedsel gebruiken.
Buizenpost
De meeste van onze aquariumbewoners eten vis. We snijden voor hen vissen in stukjes en vullen het aan met mosselen en stukjes inktvis. Het Noordzee-aquarium is meters diep, daar hebben we een speciale buis in hangen om de platvissen onderin het aquarium te voeren. Via de buis komt het voer rechtstreeks op de bodem. Zo voorkomen we dat de zeebaarzen en goudbrasems die erboven zwemmen hun eten afpikken.
Watertemperatuur
De temperatuur van het water in de aquaria wisselt met de seizoenen: in de zomer kan het water tot 18 graden opwarmen, in de winter zakken we tot 13 graden. Dit zorgt voor natuurlijk gedrag van de dieren. In de zomer zijn ze actiever en eten ze meer, daar houden wij rekening mee. We kijken goed naar de dieren tijdens het voeren. Hebben ze honger, dan voeren we de volgende keer wat meer, eten ze weinig, dan verminderen we de hoeveelheid.
Sint-jakobsschelp
Heel trots ben ik op de sint-jakobsschelp die sinds 23 februari van dit jaar in het Zeelab-aquarium leeft. In het algemeen zijn schelpdieren lastig te houden in ons heldere water. Zij filteren namelijk hun eten uit het water. Onze sint-jakobsschelp redt zich echter prima. Omdat hij de voorkeur heeft voor koel water, houden we dit aquarium op 13 graden.