Het is bij ons een komen en gaan van dieren. De opgevangen dieren worden namelijk ook weer uitgezet. Wanneer een dier daaraan toe is, verschilt per soort en wij beoordelen het ook nog eens per dier. Ook waar we een dier vrijlaten hangt af van de soort. De papegaaiduiker is daar een goed voorbeeld van.
Papegaaiduiker in opvang met ring (foto Ecomare)
Papegaaiduiker
De papegaaiduiker is vorige week uitgezet midden op de Noordzee. Daar zit deze vogelsoort na het broedseizoen. We wilden voorkomen dat de vogel lang vervoerd moest worden. We waren daarom heel blij dat ENGIE E&P Nederland B.V. ons wilde helpen. Zij zorgden er voor dat de vogel met CHC Helicopters mee kon naar hun platform op de Noordzee. De vogel is meegenomen en daar in zee losgelaten.
Minimaal 30 kilo
Voor opgevangen zeehonden is de norm waaraan ze moeten voldoen om te worden uitgezet heel helder geformuleerd: minimaal 30 kilo, goed zelf etend en vrij van medicatie. De enige uitzondering vormen zeehonden die ouder zijn dan een jaar als ze in de opvang komen. Zij zijn bij binnenkomst zwaarder dan 30 kilo. In zo’n geval kijken we vooral naar de conditie van het dier. We brengen zeehonden altijd naar de Waddenzee. Vandaaruit vinden ze zelf hun weg.
Eenden- en ganzenkuikens
In het voorjaar hebben we vaak groepjes kuikens van watervogels. Als ze nog echt klein zijn, houden we ze binnen. Zijn ze wat groter, dan mogen ze naar buiten. De vliegkooi heeft gras op de bodem en daar kunnen ze dan lekker rondscharrelen. Als hun verenkleed (bijna) uitgegroeid is, zetten we ze terug in de natuur. Dit doen we op een plek waar ze thuishoren en waar voldoende eten te vinden is. Bijvoorbeeld, zeevogels en meeuwen in de Mokbaai.
Roofvogels en uilen
Aan de achterzijde van de Vogelopvang hebben wij een roofvogelverblijf. Als we een roofvogel of uil in de opvang krijgen, kan hij daar rustig in herstellen. Vaak gaat het om een verkeersslachtoffer of een vogel die tegen een raam is gevlogen. Een nachtje rust en eten doen dan al wonderen. Vorig jaar hadden we een jonge ransuil. Die heeft wel een aantal weken in het roofvogelverblijf gezeten, tot hij volgroeid was. Roofvogels en uilen laten we vrij op de plek waar ze zijn gevonden.
Olieslachtoffers
Zeevogels die in een olievlek terecht zijn gekomen of op een andere manier vervuild zijn geraakt, hebben een lek verenpak. De oplossing is dan om ze te wassen. Hiervoor hebben wij een speciale vogelwasmachine. Als ze schoon zijn, poetsen ze zelf hun veren weer helemaal netjes. Zijn ze weer waterdicht, dan laten we ze zo snel mogelijk vrij. Natuurlijk bij zee, waar ze thuishoren.
Ringen en taggen
Voor wij vogels vrijlaten, krijgen ze een ring. Zeehonden krijgen een onderhuidse chip en flippermerk. Zo blijven de dieren herkenbaar. Soms krijgen wij bericht dat een door ons uitgezette zeehond of vogel ergens is gezien. Dan is het net of ze een vakantiekaartje sturen!
Nieuws uit de opvang
Er liggen nog 17 zeehonden in de opvang. Twee andere zijn deze week terug naar zee gebracht.