Sinds begin april hebben we bij Ecomare drie nieuwe gewone zeehonden: Sille, Saelma en Lodde. Het zijn twee vrouwtjes en een mannetje. De zeehonden komen uit een dierentuin in Denemarken, Odense Zoo. Daar wordt hun verblijf verbouwd om de zeeleeuwen meer ruimte te geven en zochten ze een nieuwe plek voor de zeehonden. Voor ons zijn deze dieren een mooie aanvulling op de vaste groep, dus dat kwam prachtig uit.
Verjonging
De gemiddelde leeftijd in onze vaste groep gewone zeehonden is erg hoog. Vergeleken met hen zijn de drie ‘Deense’ dieren jonkies. De dames Sille en Saelma zijn 13 jaar oud en Lodde is 5 jaar oud. Lodde wordt trouwens niet de jongste van de groep. Antonius is ook 5 en Daan is 3 jaar. We merken het wel dat Daan en Antonius jong zijn. Helemaal bij Antonius, die soms echt ondeugend kan zijn, vooral tijdens het voeren. Grappig genoeg lijkt Lodde uiterlijk heel sterk op Antonius. Hij had zijn broer wel kunnen zijn! Ik ben benieuwd of Lodde ook van die streken gaat vertonen.
Reacties vaste groep
De zeehonden in onze vaste groep merkten heel snel dat er iets bijzonders aan de hand was, toen de drie nieuwe dieren ’s avonds aankwamen. Wij zijn wel eens vaker na sluitingstijd op het buitenterrein, maar nu waren ze veel alerter dan normaal. Ze roken de andere dieren waarschijnlijk. Dit is de eerste keer dat wij gewone zeehonden uit een dierentuin krijgen, dus wij zijn benieuwd hoe ze straks in de groep passen. We verwachten geen problemen: zeehonden zijn daar heel makkelijk in.
Enkele weken quarantaine
Sille, Saelma en Lodde moeten nog even wachten voordat ze bij de andere zeehonden mogen zwemmen. Ze blijven eerst een paar weken samen in quarantaine in twee gekoppelde ovale bassins. Hier kunnen ze wennen aan ons als hun nieuwe verzorgers en kunnen wij ze goed leren kennen. Ook kunnen we het gewenningsproces goed observeren. Ze hebben tenslotte een hele reis achter de rug.
Getraind
Twee verzorgers van Sille, Saelma en Lodde waren meegereisd naar Texel. Ze bleven nog een extra dag om te kijken hoe de overgang ging. Zij hebben de drie zeehonden van jongs af aan verzorgd en ze getraind voor gezondheidscontroles. De dieren doen bijvoorbeeld hun bek open als dat met een gebaar van ze gevraagd wordt. Dat kunnen onze zeehonden ook; handig als je hun gebit wilt controleren. De Deense verzorgers hadden het wel een beetje moeilijk toen ze afscheid namen van ‘hun’ dieren. Het is ook wel wat om dieren af te staan, waar je zo lang voor hebt gezorgd. Wij nemen het nu vol vertrouwen van ze over. Het gaat absoluut goed komen!