Mijn collega Saskia en ik hebben vorige week de gevorderden cursus voor het opvangen van olievogels gevolgd. Gedurende drie-en-een-halve dag hebben we ons verdiept in wat er op vogelgebied allemaal komt kijken bij een olieramp. En dat is heel wat!
Samenwerkende asielen
De cursus werd georganiseerd vanuit SON-respons. SON staat voor Stichting Olievogels Nederland en is een samenwerkingsverband tussen de kustasielen van Nederland en België. SON-respons wordt ingezet bij grote oliecalamiteiten, zoals bijvoorbeeld twee jaar geleden met de honderden besmeurde zwanen in Rotterdam. Rijkswaterstaat zorgt dan voor alle faciliteiten en de financiering, SON-respons voor de dieren.
Met collega’s
De cursus was een vervolg op de basistraining die we eerder hebben gevolgd. Hij besloeg 3,5 dag en werd bij ons, in Ecomare, gegeven. Saskia en ik waren er vanuit Ecomare bij. Collega’s van opvangcentra uit Haarlem, Rotterdam, Den Haag, Ureterp en Oostende kwamen ervoor naar Texel. Een aantal om de cursus te geven, de rest om hem te volgen. Allemaal mensen met veel ervaring in het opvangen van vogels. Dat leverde mooie, interessante en leuke verhalen op!
Theorie en praktijk
De ochtenden waren gereserveerd voor theorie, ‘s middags oefenden we de praktijk. Daarbij hadden we drie onderdelen te oefenen:
– Intake en stabilisatie van olievogels
– Wassen van vogels
– Revalideren van gewassen vogels
We gebruikten hiervoor dode vogels en dummies. Best apart om een dode zeekoet te sonderen of te wassen, maar wel leerzaam en nuttig.
Logistiek
Het leren over de ingewikkelde logistiek van zo’n opvangoperatie was voor ons heel verhelderend. Als je opeens met een hele stroom olieslachtoffers te maken krijgt, moet je heel anders gaan werken dan als je er een of twee binnenkrijgt. Welk dier moet eerst, hoe selecteer je, hoe huisvest je ze, hoe verloopt het behandeltraject? Allemaal belangrijke zaken waar wij nu van hebben geleerd hoe we ze moeten aanpakken.
Helpen
SON-respons werkt aan een netwerk van opgeleide dierverzorgers en vrijwilligers, die bij een grote olieramp kunnen meehelpen bij de zorg voor de vogels. Dan komen we vanuit alle centra naar de plek van het onheil, zoals in de zomer van 2018 met de zwanen in Rotterdam. De collega’s die toen hebben meegewerkt, waren ook getraind. Nu zijn ook Saskia en ik goed voorbereid om te helpen bij zo’n calamiteit. Maar ik hoop natuurlijk dat het nooit meer nodig gaat zijn.
Een indrukwekkend filmpje van het wassen van de zwanen, kun je hier bekijken.