Deze winter organiseer ik alweer voor de zesde keer de cursus Texel voor Beginners. Vier informatieve avonden over Texel, waarbij steeds een ander aspect aan bod komt. Ik vind het leuk om te doen en het blijkt dat het veel mensen aanspreekt. Er hebben zich al meer dan 50 mensen aangemeld.
In het Hoge Berggebied komen geschiedenis, natuur en cultuur van Texel samen
Texelse natuur
De cursus wordt gegeven op vier dinsdagavonden in januari en februari. Op de eerste avond komt de natuur aan de orde. Deze avond wordt verzorgd door mijn oud-collega Adriaan Dijksen. Het zal gaan over lepelaars, grote sterns, lamsoor, orchideeën en de geheimzinnige noordse woelmuis, die overal is maar zich zelden laat zien. Adriaan is een natuurvorser van de oude stempel met een brede kennis en eeuwige nieuwsgierigheid. Heel leuk om hem aan het woord te laten!
Geschiedenis
De tweede avond, waar ik zelf de spreker ben, gaat over de ontstaansgeschiedenis van Texel. Keileem, zwerfkeien, mammoetbotten, duinzand, overstromingen en de oudste polders, daar ga ik het over hebben. Ik kan de collectie van Ecomare daarbij goed gebruiken.
De derde avond, in Museum Kaap Skil, gaat ook over geschiedenis, maar dan de menselijke. Texel in de Gouden Eeuw wordt behandeld. Ons eiland vervulde toen zo’n beetje de belangrijke rol die Schiphol nu heeft: mainport van Europa. Hoe kwam dat zo, en waarom hield het weer op? Gilles van Mil weet enorm veel over dit onderwerp en kan er op een heel aansprekende manier over vertellen.
Rare jongens die Texelaars
De laatste avond gaat over de Texelaars, hun gebruiken en hun eigenaardigheden. Daarover vertelt Harry de Graaf, oud-journalist van de Texelse Courant. Hij doet dat op een onnavolgbare manier, ontzettend leuk. Alleen al voor zijn sappige verhalen zou je de cursus niet willen missen!
Leerzaam
Het is de bedoeling dat de deelnemers van alles leren over het eiland, over de bijzondere historie, over de rijke natuur en over de boeiende cultuur. Daarnaast weten ze na de cursus ook waar ze terecht kunnen om Texel nog beter te leren kennen. Handig dat ze met de Texelpas gratis naar de Texelse musea kunnen!
Oude en nieuwe Texelaars
De meeste ‘cursisten’ zijn nieuw op het eiland komen wonen, maar er zitten ook geboren en getogen Texelaars bij. Het komt nogal eens voor dat die laatsten tijdens de cursus met een waardevolle aanvulling aan komen zetten. Het moet ook wel allemaal kloppen wat er beweerd wordt, dat is duidelijk, anders krijgen we de wind van voren!
Hoe dan ook, we hebben altijd dankbaar publiek gehad bij deze cursus, en dat zal deze winter vast ook lukken. Ik heb er veel zin in.
Aanmelden
De cursusavonden beginnen om 20 uur, drie avonden vinden plaats in Ecomare, een in Museum Kaap Skil. Vooraf opgeven is noodzakelijk en kan bij Ecomare, tot uiterlijk 21 december 2018, via arthuroosterbaan@ecomare.nl. Vermeld dan naam, email-adres en telefoonnummer. De kosten bedragen € 30,- voor de hele cursus, te voldoen op de eerste avond. Dit is inclusief koffie en thee.
Het programma
8 januari: Natuur op Texel door Adriaan Dijksen in Ecomare
22 januari: Texels ontstaan, vroege bewoningsgeschiedenis door Arthur Oosterbaan in Ecomare
5 februari: Maritieme geschiedenis van Texel vanaf de 16e eeuw door Corina Hordijk en Gilles van Mil in Museum Kaap Skil
19 februari: Texel sociaal en cultureel, bijzonderheden van de Texelaars door Harry de Graaf in Ecomare