Het heeft wat voeten in aarde om een nieuwe tentoonstelling te maken, zeker als iedereen zoveel mogelijk thuis moet werken. Toch komt er schot in en kan ik nu al zeggen dat we een fraaie tentoonstelling kunnen presenteren als we weer open mogen. In Weg van de Waddenzee gaat het over vogels die een deel van het jaar in de Waddenzee verblijven en een ander deel…ja, waar zijn ze dan?
Onze wadvogels
Wat voor de meeste Texelaars en zeker bij alle vogelaars bekend is, is voor veel van onze bezoekers nieuw: onze wadvogels zijn niet ‘van ons’. Een kanoet die je in het vroege voorjaar op een wadplaat ziet scharrelen, is misschien vers aangekomen vanuit Afrika. Hij is krachten aan het opdoen voor de rest van zijn reis, met als eindbestemming de toendra in het hoge noorden. Daar, duizenden kilometers verwijderd van waar hij heeft overwinterd, gaat hij broeden. Het gedrag van trekvogels is heel intrigerend!
Onderzoek
Onderzoekers van onder andere het NIOZ en de Universiteit Groningen reizen al jaren de vogels achterna. Zo zit NIOZ-onderzoeker Jan van Gils elke winter in Mauritanië en bivakkeert hij in de zomer wekenlang op de toendra in Siberië. Hij vangt en ringt er kanoeten, waarvan sommige ook een zender mee krijgen. Andere wetenschappers doen vergelijkbaar onderzoek met bijvoorbeeld de rosse grutto of de lepelaar. De klimaatverandering is daarbij ook een onderwerp van onderzoek en blijkt vooral op de noordelijke broeders van grote invloed op hun leven.
Routes volgen
De tentoonstelling gaat niet diepgravend in op het onderzoek. Het is meer bedoeld als kennismaking met het fenomeen vogeltrek. Op de grond lopen twee routes vanaf de start van de tentoonstelling: naar het noorden en het zuiden, beide eindigend in de Mokbaai. Met afbeeldingen zijn de gevaren die de vogels onderweg moeten trotseren geïllustreerd. Opgezette vogels geven een beeld van welke vogels waarnaartoe gaan.
Complimenten
Als projectleider heb ik als taak het maken van de tentoonstelling te coördineren. Maar gelukkig hoef ik niet alles zelf te doen! Een heel belangrijke rol is weggelegd voor onze vormgeefster Annelies Verbrugge. Ik ben steeds weer blij verrast hoe zij onze wensen in een mooie vorm giet. Dankzij Annelies ziet het er straks prachtig uit!
Een jaar te zien
Het is nog onduidelijk wanneer we weer bezoekers mogen ontvangen, mogelijk pas eind mei. Dan hebben we met Weg van de Waddenzee meteen een nieuwe attractie. Er moet nog veel gebeuren, maar alle bouwstenen zijn klaar. De vogels zijn geselecteerd en op plankjes gezet, het drukwerk kan besteld worden en de vitrines zijn geplaatst. De tentoonstelling komt op de verdieping waar voorheen de vogelvitrines stonden. We blijven met deze tentoonstelling dus in het thema ‘vogels’. Weg van de Waddenzee zal een jaar blijven staan. Zorg jij dat je hem in dat jaar komt bekijken?