Het is weer begonnen! De eerste jonge grijze zeehonden liggen in de opvang. Natuurlijk hebben we liever dat dieren zichzelf redden. Maar als het toch niet lukt en ze spoelen aan op onze kust, dan vangen wij ze met liefde op. Vorige winter kregen we de eerste jonge grijze zeehond pas in januari binnen. Dit seizoen is het dus een maand eerder.
Grijze zeehond Dancer in de opvang
Dennie
Dennie is de eerste die bij ons gemeld werd. Wij denken dat Dennie een buitenlander is; een Brit. Hij heeft geen witte vacht meer en dat betekent dat hij al zeker 3 weken oud is. Ook aan het formaat van zijn tanden is te zien dat hij al een paar weken oud is. Omdat het geboorteseizoen van de grijze zeehonden in de Waddenzee pas net begonnen is, kan hij dus niet hier geboren zijn. In Engeland en Schotland begint het geboorteseizoen al in oktober. Dennie komt daar waarschijnlijk vandaan en heeft dus een behoorlijke reis achter de rug.
Niet opgevangen
Na Dennie zijn er nog drie grijze zeehonden binnengekomen. Een ervan hebben we, na het wegen en onderzoeken, bijna gelijk weer uitgezet. Niet alle zeehonden die op het land liggen moeten opgevangen worden. Deze lag bij een wandelplek, waar veel mensen (en honden) kwamen. Omdat het die dag stormde en heel hoog water was, hebben we gewacht tot de wind afzwakte en het eb werd. Toen hebben we hem terug naar zee gebracht. Gezien zijn gewicht, 21 kilo, kwam ook hij van Engeland.
Gemerkt
De tweede grijze zeehond komt zeker uit Engeland. Ze heeft een flippermerk, wat betekent dat ze eerder is opgevangen. Het is ook geen pasgeboren dier; ze is al een jaar oud. Wij hebben contact opgenomen met de opvang waar ze gezeten had. Zij vertelden ons dat ze Betty Tots heet, dat ze in januari als pup met een witte vacht is opgevangen en in april is uitgezet. Ze was blind aan een oog, bij het andere oog hadden ze een ontsteking behandeld. Helaas is ook het andere oog blind geworden, want inmiddels ziet ze niet meer. Omdat zeehonden voornamelijk hun snorharen gebruiken om hun voedsel te vinden, kan Betty zichzelf nog wel redden. Het wordt alsnog spannend wat haar toekomst gaat brengen.
Dancer
Dancer is de andere grijze zeehond die tot nu toe is opgevangen. Hij lijkt gebeten te zijn door een andere zeehond. Hij kwam binnen met een lelijke verwonding op zijn flipper. Inmiddels ziet het er veel beter uit. Dancer ligt samen met Dennie en Bettie in de quarantaine. Zij zijn te zien door de grote ramen.
Ook een gewone
Het is dan wel het seizoen van de grijze zeehonden, er komen toch ook nog steeds gewone zeehonden binnen. Sunder is daar het laatste voorbeeld van. Hij is afgelopen zomer geboren, heeft ernstig ondergewicht en een longworminfectie. Sunder is genoemd naar de Texelse traditie Ouwe Sunderklaas, die op 12 december plaatsvindt.