Het werk van een dierverzorger bestaat voor een groot deel uit schoonmaken. Vooral in de opvang wordt veel geschrobd en geboend. Daar maken we de badjes, vloer en muren van de verblijven dagelijks nauwkeurig schoon. Zo’n 4 tot 6 keer per jaar zijn de grote bassins aan de beurt. Dat heeft heel wat meer voeten in aarde!
Filteren
Het water in de grote bassins van de zeehonden en bruinvissen wordt constant gefilterd. Haren en ontlasting worden eruit gehaald en komen in de haarvangers in de pompenkelder terecht. Die maken we elke dag schoon. Daarnaast wordt een deel van het water steeds ververst. Wij pompen zeewater via een buizensysteem in de duinen vanaf de kop van de pier naar onze waterkelder. Het wordt eerst gefilterd voor het in de bassins komt, vandaar dat het zo helder is.
Algengroei
Ondanks alle filtering en zuivering van het water, groeien er toch algen tegen de wanden van de grote bassins. In de zomer is er meer zon en groeien ze harder, nu het weer koeler wordt, neemt de groeisnelheid af. Als het te gek wordt, moeten de bassins worden schoongemaakt; ‘s zomers dus vaker dan ‘s winters. Vorige week was het weer zover. We maken dan vooraf een plan, want zo’n enorme hoeveelheid water heb je niet in korte tijd weggepompt. En de bassins moeten wel leeg om ze schoon te kunnen spuiten!
Leeglopen
Als we een zeehondenbassin onder handen willen nemen, laten we hem een dag van te voren leeglopen. Zeehonden kunnen makkelijk zelfs een paar dagen achter elkaar op het droge liggen, dus hun bassin gaat gewoon leeg. Bij de bruinvissen kan dat niet. Bruinvissen zijn walvissen en moeten altijd in het water blijven. Vandaar dat het bruinvissenbassin een speciale aanpassing heeft voor het schoonmaken.
Opgedeeld
Het bruinvissenbassin bestaat uit twee delen, een diep en een ondiep deel. Het diepe deel bevat twee compartimenten, van elkaar gescheiden door een muurtje. Om het bassin schoon te maken laten we eerst het water zakken tot het ondiepe deel droog staat. Dan kunnen we dat schoonmaken. Vervolgens zorgen we dat beide dieren in een van de compartimenten zwemmen en laten we het andere leeglopen. Als dat schoon is, wordt het gevuld, zetten we de dieren erin en laten we het nog niet schoongemaakte deel leeglopen. Zo kunnen wij op het droge werken, terwijl de bruinvissen blijven zwemmen.
Speciaal
Vorige week hebben we weer een grote schoonmaakronde gedaan. Het is wel zwaar werk en we staan de hele dag met een hogedrukspuit in onze handen, maar het is ook leuk. Je staat gewoon tussen de dieren en dat is toch wel heel speciaal. Het vullen van de bassins is een attractie op zich; vooral de zeehonden vinden die harde waterstralen geweldig!