Rijkswaterstaat heeft sinds maart nieuw zand aangebracht op het Texelse strand. Het zand is door een speciaal baggerschip, een sleephopperzuiger, opgezogen op de Noordzee voor de kust van Texel en via een flinke pijpleiding het strand op gespoten. Dat daarbij allerlei dieren meekomen, is goed te zien aan de grote aantallen meeuwen die op de suppletie afkomen. Ik trof er vele geringde vogels tussen.
Kustbescherming
Regelmatig moet het strand van Texel worden aangevuld met zand. Door wind, golven en stroming verdwijnt er zand van de kust en komt de kustlijn in gevaar. Dit voorjaar heeft Rijkswaterstaat via een suppletie 810.000 kubieke meter zand aangebracht, verdeeld over het strand tussen paal 9 en 12. Als jij dit leest, zijn de werkzaamheden waarschijnlijk afgerond en is de kustlijn van Texel voorlopig weer beschermd.
Meeuwenfeestje
Voor meeuwen is de strandsuppletie een uitgelezen kans om makkelijk aan eten te komen. Er komen namelijk allerlei bodemdieren mee met het zand. Als vogelaar kan ik op mijn beurt weer profiteren van de concentratie vogels om te kijken of er geringde dieren bij zitten. Ik kon op een moment maar liefst 29 ringen aflezen! Voor de wetenschap is het belangrijk dat vrijwilligers ringnummers noteren en doorgeven aan de onderzoekers. Dankzij een wereldwijd netwerk van ringers en aflezers, weten we steeds meer over vogels.
Kleurringen en metalen ringen
Het aflezen van een metalen ring van een levende vogel is meestal lastig. Met veel geluk en een goede camera lukt het soms wel. Ik heb bij de strandsuppletie van twee vogels het nummer op hun aluminium pootring weten te ontcijferen. De andere 27 vogels hadden kleurringen om hun poten. Die zijn er speciaal voor gemaakt om op afstand af te lezen. De meeste waren op Texel geringd, maar er waren er ook bij uit andere landen: België, Duitsland, Polen, Frankrijk en Engeland. Een internationaal gezelschap!
Ringen melden
Mocht je een keer een vogel met gekleurde ringen om zijn poten zien, dan kun je via de website cr-birding.org/nl opzoeken bij wie je je waarneming kunt melden. Zie je een dode vogel, kijk dan altijd even of hij geringd is. Het nummer op de metalen ring kun je melden bij het Vogeltrekstation of via griel.nl. Je helpt er de wetenschap mee verder!