Onlangs zijn zeehonden Paula en René weer terug naar zee gebracht. Ze zijn hier in het voorjaar binnengekomen, vermagerd en verzwakt door longworm. Bij Ecomare hebben we drie fases in de opvang. De opvang van longwormpatienten, en ook van bijna alle andere zeehonden die hier komen, begint in de quarantaine. Hier liggen ze binnen in een eigen verblijf met een badje.
Beperkingen
In de quarantaine zijn de ruimtes voorzien van een plateau met vloerverwarming en een badje. De verblijven zijn bewust niet te groot en er is een hek om het badje af te kunnen sluiten. De dieren zijn ziek of uitgeput en moeten energie besparen om beter te worden. Soms zijn ze zo zwak dat ze onderkoeld raken als ze te lang in het water zijn. Dan laten we ze alleen onder begeleiding zwemmen of krijgen ze een paar keer per dag een verwarmd bad. Zodra hun conditie het toelaat verhuizen ze naar een ruimer buitenverblijf.
Van quarantaine naar buiten
Hoe lang een zeehond in de quarantaine blijft verschilt van dier tot dier. Zolang ze medicijnen nodig hebben en niet zelfstandig kunnen eten, blijven ze binnen. De weersomstandigheden zijn ook bepalend. Wanneer het koud is, willen we graag dat de dieren meer vet hebben opgebouwd voordat ze naar buiten gaan. Dat gewicht is afhankelijk van het seizoen. Gemiddeld blijft een dier drie tot vier weken in de quarantaine.
Tweede fase
In de tweede fase verhuizen de dieren naar buiten. Het verblijf is groter en heeft een warmtelamp en een eigen badje. In het begin leggen we ze ’s nachts droog onder de lamp zodat ze niet onderkoeld raken. De rest van de tijd kunnen ze zelf bepalen wanneer ze te water gaan. In deze periode is het vooral belangrijk dat ze verder aansterken en een stevige speklaag ontwikkelen. Die hebben ze nodig als ze weer terug naar zee gaan. In de tweede fase kunnen we de dieren nog goed in de gaten houden en zien of ze goed eten en sterker worden. Zodra we er vertrouwen in hebben dat het dier zelfstandig is, dus goed eet en goed in en uit het water kan, verhuist de zeehond naar de grotere bassins met de andere zeehonden. Gemiddeld duurt de tweede fase twee á drie weken.
Derde fase
Op ons terrein hebben we vier groepsbassins voor de derde fase. De zeehonden zwemmen daar meestal met andere die net zo ver in het herstel zijn als zij. Hier verblijven ze nog enkele maanden tot ze minimaal 30 kilo wegen. In deze fase zijn de dieren sterker en hebben ze meer energie. Zeehonden zijn enthousiaste eters en ze letten niet op of een ander ook wel genoeg krijgt. Daarom moet het dier echt zelfstandig zijn. Anders pakt een andere zeehond, of een baldadige meeuw, hun visje af. Gemiddeld verblijven de dieren in totaal drie á vier maanden bij Ecomare. En dan komt het verheugende moment dat ze terug naar zee gaan. Net zoals Paula en René.