We zorgen momenteel voor een papegaaiduiker! Je hebt het misschien al ergens gelezen of gezien, want het kwam op allerlei plekken in het nieuws. Hij is nu meer dan een week in de Vogelopvang en het gaat goed. Hij eet graag en begint inmiddels goed op gewicht te komen. Zo’n vogel hoort tussen de 300 en 500 gram te wegen en deze papegaaiduiker woog maar 229 gram toen hij binnenkwam. Omdat hij nu ruim 350 gram weegt, hebben we hem kunnen wassen.
Lekkage
Behalve mager was de papegaaiduiker ook lek: zijn verenkleed was niet meer waterdicht en het koude zeewater kon tot op zijn huid komen. Dat vogels lek raken kan komen door vervuiling zoals olie in het water. Waarom deze vogel lek was weten we niet; in ieder geval niet door olie. Na de wasbeurt is de vogel zich gaan poetsen waardoor zijn veren weer mooi glad zijn geworden. Zo maakt hij ze weer waterdicht.
Vliegende clown
De papegaaiduiker is een opvallende vogel. Hij wordt ook wel de clown van de zee genoemd, vanwege zijn clownachtige kop. Hierdoor ziet hij er heel aandoenlijk uit. Hij is ook beroemd om zijn kleurrijke snavel, maar die heeft hij alleen in de broedtijd. In de winter is zijn snavel grijs en ziet de papegaaiduiker er heel anders uit.
Verzamelsnavel
Papegaaiduikers eten vooral vissen. Ze hebben een heel bijzondere manier van het verzamelen van visjes om aan hun jongen te voeren. Als ze er een hebben gevangen, duwen ze hem met hun tong naar achteren. Daar zitten haakjes aan de snavel, waarmee de visjes vast blijven zitten. Zo kunnen ze hun hele snavel vol visjes proppen. Foto’s van deze vogel met een snavel vol spiering zijn dan ook heel gewoon.
De eerste keer
Deze vogel is gevonden bij de kust van Egmond aan Zee. Omdat wij gespecialiseerd zijn in het verzorgen van zeevogels, is hij naar onze opvang gebracht. Het is de eerste keer dat wij een papegaaiduiker in de zomer binnen hebben gekregen. Wel hebben we een paar keer een papegaaiduiker in de winter in de opvang gehad.
Mediacircus
Toen de papegaaiduiker goed en wel geïnstalleerd was, begon hij meteen met eten. Ik heb daar een filmpje van gemaakt voor op onze facebookpagina. Maar inmiddels was het nieuws over de vogel zich al op social media aan het verspreiden. Vroege Vogels belde voor een interview, Hart voor Nederland en SBS6 wilden filmmateriaal, het stond op de website van de NOS; het ging maar door. Ik vond het wel een avontuur om mee te maken hoe zo’n mediacircus opeens op gang komt.
Jeugdjournaal
Ik ben zelf ook nog met de papegaaiduiker op televisie geweest. Het jeugdjournaal heeft een filmpje vertoond, waarin ik over het vogeltje vertel. Het is wel apart dat één vogel op zoveel belangstelling kan rekenen. Maar ja, het is ook wel een heel aansprekende vogel.