Het zit in onze aard om hulpbehoevende dieren te willen helpen. Toch is het bij wet verboden om wilde dieren langer dan 12 uur in huis te houden. Alleen met een ontheffing mag je ze langer opvangen en verzorgen. Als wildopvang hebben wij niet alleen de kennis en spullen om dieren op te vangen, we hebben ook een ontheffing voor alle vogels en zoogdieren die op Texel in het wild voorkomen. We mogen zelfs vissen in opvang houden!
Vogels
In onze Vogelopvang komen allerlei verschillende soorten binnen. Van uilen en roofvogels tot zangvogels. Wij zijn gespecialiseerd in zeevogels, voor de meeste ‘landvogels’ verzorgen we alleen de eerste opvang. Die plaatsen we vervolgens door naar collega-opvangcentra. De zeevogels die wij het meest opvangen zijn zeekoeten, verschillende soorten meeuwen, aalscholvers en jan-van-genten. Als er elders een zeevogel in een opvang belandt, kan hij desgewenst naar ons worden overgeplaatst.
Kleine zoogdieren
Een egel, haas, konijn of vleermuis die bij ons wordt opgevangen, blijft vaak maar een paar dagen. Als het dier gestabiliseerd is, verhuist hij meestal naar de overkant. Als daar geen plek is of als wij tijd hebben, houden we ze ook wel eens. We hebben er in elk geval alle benodigdheden voor in huis. En dan heb ik het niet alleen over eten, maar ook over de mogelijkheden zo’n dier goed te huisvesten: aangepast aan zijn behoeftes en met zo min mogelijk contact met mensen.
Zeepaardjes
De laatste jaren vangen we in de winter zeepaardjes op. Wat vroeger eigenlijk nooit voorkwam, lijkt nu een jaarlijks terugkerend fenomeen te zijn: verkleumde zeepaardjes die aanspoelen op het strand. De visjes hebben hun leefgebied naar het noorden uitgebreid, maar in de winter kan de kou ze overvallen. Onder 9 ºC raken ze onderkoeld en worden ze inactief. Wij vangen ze dan op in ons Zeeaquarium tot het zeewater weer is opgewarmd. Als je zeepaardjes wilt zien in Ecomare, kan dat daardoor alleen tussen januari en mei. Mits ze zijn gevonden natuurlijk.
Andere vissen
Heel soms belandt er een andere, grotere vissoort bij ons in de opvang. De maanvis die wij in 2020 opvingen, is daar een aansprekend voorbeeld van. Twee jaar geleden kregen we een doornhaai binnen van een visser. Hij was als bijvangst in het net beland en beschadigd geraakt. Net als de maanvis het jaar ervoor is ook deze haai in het Noordzee-aquarium opgevangen. De maanvis bleek achteraf ziek te zijn geweest en is na zes weken gestorven. De doornhaai is gelukkig wel hersteld. Omdat wij hem volgens onze ontheffing maximaal twee jaar mochten houden, hebben wij hem onlangs teruggebracht naar zee.