De walvisbottencollectie van Adrie Vonk breidt zich nog steeds uit! In de afgelopen jaren heeft Adrie weer vijf viskratten vol met nieuwe walvisbotten verzameld. De meeste botten zijn opgevist door Nederlandse vissers in de Noordzee. Een paar zijn op het strand gevonden. Onlangs heb ik een deel van de vaste vrijwilligersgroep bijeen geroepen om deze nieuwe aanwinsten te determineren en registreren.
Schuur vol
Walviskenner Adrie Vonk heeft een enorme walvisbottencollectie. De schuur Groenland naast het huis van Adrie en Ineke Vonk is er volledig mee gevuld! Eind 2015 hebben Adrie en Ineke notarieel vastgelegd dat de collectie botten en andere walvisonderdelen na hun overlijden overgaat naar Stichting Texels Museum. Dat maakt mij, als conservator van Ecomare, medeverantwoordelijk voor de collectie.
Registratie
In 2017 heb ik met een groep vrijwilligers de hele collectie in kaart gebracht. Een monsterklus waarvoor we gedurende anderhalf jaar elke donderdagmiddag in de schuur van de familie Vonk bijeenkwamen. Sindsdien houden we het bij: eens in de zoveel tijd schrijven we de nieuwe aanwinsten in. De vijf volle viskratten waren genoeg aanleiding om een deel van de groep weer bij elkaar te roepen.
Veel soorten
De kratten bevatten botten van heel wat soorten walvissen: dwergvinvis, potvis, bruinvis, tuimelaar, witsnuitdolfijn, butskop en spitssnuitdolfijn. Heel bijzonder is de vondst van een opperarmbeen van een lederschildpad. In 2017 hadden we een opperarmbeen van een lederschildpad verkeerd gedetermineerd, als een stuk borstbeen van een potvis. Deze fout was vorig jaar ontdekt door oud-Texelaar Hidde Bakker. En nu was er dus zo’n zelfde bot opgevist. Dit keer herkenden we het meteen.
Lederschildpad
Lederschildpadden worden af en toe in het Noordzeegebied aangetroffen; onlangs nog aan de Belgische kust. Het gaat niet goed met deze reptielen. Een van de redenen is, dat ze voornamelijk van kwallen leven. Doordat ze drijvend plastic aanzien voor voedsel, gaan veel lederschildpadden vroegtijdig dood. Ook vislijnen zijn gevaarlijk voor ze. Lederschildpadden zijn de grootste schildpadden ter wereld. Ze danken hun naam aan hun bijzondere schild, dat gemaakt is van bindweefsel waar heel veel kleine, benige plaatjes in zitten. Bij Ecomare is het skelet van een lederschildpad te zien en dat heeft dan ook geen schild. Het bindweefsel dat de boel aan elkaar houdt, is verteerd.