Op de foto zie je Malaika, de eerste pup die deze zomer bij ons in de opvang is beland. Malaika was nog afhankelijk van moedermelk toen ze werd gevonden. Toch hebben we haar niet meteen meegenomen naar de opvang. Conform de afspraken in het Zeehondenprotocol hebben we haar op het strand gewogen en gemarkeerd. Daarna is de 24-uur observatietijd ingegaan. Toen ze 24 uur later bleek te zijn afgevallen, hebben we haar alsnog meegenomen. Blijkbaar was haar moeder haar niet komen voeden.
Weten wat je doet
Dankzij het Zeehondenakkoord werken de verschillende zeehondencentra volgens eenzelfde protocol. Het is belangrijk dat iedereen die met de zeehonden werkt, weet hoe er gehandeld moet worden. Bovendien willen we voorkomen dat zeehonden onnodig worden opgevangen. In het protocol is daarom geregeld dat alleen gecertificeerde Zeehondenwachters zeehonden op het strand mogen hanteren en beoordelen of ze opgevangen moeten worden.
Zeehondenwachters
Dieren die op Texel worden gevonden, vallen binnen de verantwoordelijkheid van Ecomare. De rest van Nederland is verdeeld over de zeehondencentra ASeal en Pieterburen. Wij kunnen vanuit Ecomare makkelijk naar een zeehond rijden die in ons gebied wordt gevonden. Dat geldt niet voor de andere twee centra, die een veel groter ‘zorggebied’ hebben. Daarom maken zij gebruik van speciaal opgeleide vrijwilligers. Zij hebben een cursus gevolgd, zodat ze als gecertificeerde Zeehondenwachters weten wat ze moeten doen.
Cursus
Ook wij hebben onlangs de cursus tot Zeehondenwachter gevolgd. Omdat wij als professionele dierverzorgers met de zeehonden werken, hoefden we alleen het theoretische gedeelte te doen. Inmiddels hebben we allemaal ons certificaat binnen. De cursus bevatte voor ons niet veel nieuwe dingen, maar het was wel goed om het zo op een rijtje te zien. De informatie in de cursus was heel breed; het ging bijvoorbeeld ook over rijden over ruig terrein en hoe om te gaan met omstanders. De vrijwillige Zeehondenwachters van de andere centra hebben naast de theorie ook een praktijkdeel gehad.
Pup in opvang
Voor Malaika maakt het allemaal niks uit, die is blij dat haar buikje elke dag weer gevuld wordt. Nu niet door te drinken bij haar moeder, maar met zalmpap. Ze krijgt deze vette vispap momenteel nog vier keer per dag via een slang in haar maag. De komende tijd is ze door de ramen van onze quarantaine te bewonderen. Als ze zo’n 15 kilo weegt, verhuizen we haar naar buiten. Ze kwam met 7 kilo in de opvang, maar groeit hard. Als jij dit leest, heeft ze haar eerste hele vissen al binnen!