Onlangs zijn mijn collega Pierre en ik naar een bijeenkomst van de IWSS, International Wadden Sea School, geweest. Het was in het Deense stadje Esbjerg, aan de noordpunt van Werelderfgoed Waddenzee. Met allemaal vertegenwoordigers van waddencentra uit Nederland, Duitsland en Denemarken hebben we kennis uitgewisseld en Deense schoolprogramma’s gedaan. En dan loop je met een groep volwassenen in het donker door het bos met een varken van klei ‘om te offeren aan de goden’!
Schoolprogramma’s
In de drie waddenlanden is de wadden- en natuureducatie heel verschillend geregeld. In Denemarken was wat wij gezien hebben vooral gericht op scholen en speelt de geschiedenis en cultuur van de regio ook een grote rol. Vandaar ook het goden-offer, een onderdeel van hun ijzertijd-programma. We hebben in drie dagen heel veel verschillende activiteiten gedaan. Het was erg leuk om te ervaren wat anderen doen en we hebben er een aantal goede ideeën aan overgehouden. We kunnen concluderen dat wij in Nederland al op veel vlakken goed bezig zijn en boffen met ons deel van de Waddenzee!
Ons wad is veelzijdiger
Ik ben nogal een fan van het wad, maar van wat ik daar heb gezien, werd ik niet echt warm. Er leefde véél minder dan bij ons! Nauwelijks wadpieren, weinig schelpdieren, een beetje zeegras en dus ook weinig vogels. Die weten wel waar ze het eten moeten halen en dat is niet daar. Om oesters te kunnen rapen – dat doen ze daar ook als programma – moesten we 2,5 kilometer over zanderig wad lopen. En wat je dan aantreft is eigenlijk een vrij kale oesterbank. Wat een verschil met al het leven dat je bij ons in de wadbodem en op een oesterbank aantreft!
Materialen
De deelnemers brachten ook materialen mee van hun eigen centrum, ter inspiratie. Wij hadden spelletjes en onderzoeksmaterialen uit ons Zeelaboratorium mee. Daar werd enthousiast op gereageerd; een mooi compliment. Qua financiering lijken de Denen het geweldig voor elkaar te hebben. Ze hebben veel educatief medewerkers en in het gloednieuwe centrum in Ribe hingen zeker 200 waadpakken in alle maten en hebben ze een grote schuur vol met fietsen om er met de leerlingen op uit te trekken.
Samenwerken
Bijeenkomsten als deze zijn leuk en nuttig. Het geeft inspiratie en doordat we elkaar goed leren kennen, kunnen we elkaar ook makkelijk vinden met vragen. Er wordt op allerlei vlakken samengewerkt in het internationale Werelderfgoed Waddenzee en dat is heel belangrijk. Deze IWSS-bijeenkomst ging over educatie, maar ook op natuurbeschermings- en handhavingsgebied is samenwerking essentieel. De natuur houdt zich tenslotte niet aan grenzen.