Bij Ecomare gebeurt er altijd wel wat! Dat onverwachte maakt ons werk natuurlijk extra leuk. De vondst van twee zeeschildpadden op het strand van Texel is een voorbeeld van zo’n bijzondere gebeurtenis. De eerste werd op woensdag 24 januari gevonden en hebben Jarco en ik de dag erna samen naar Diergaarde Blijdorp gebracht. De tweede is opgehaald door de collega’s uit Rotterdam.
Foto Xander de Gruil
Samenwerking
Toevallig zouden Jarco en ik donderdag toch al naar Blijdorp gaan, om drie jonge lipvissen op te halen. Nu konden we de rit mooi combineren met het brengen van de dikkopschildpad. Dit is meteen een goed voorbeeld van hoe we samenwerken. Wij wilden graag lipvissen in ons Zeeaquarium en van Diergaarde Blijdorp konden we er een paar krijgen. Dit gaat over en weer tussen de verschillende erkende zeeaquaria. Zo zwemmen er hondshaaien die bij ons zijn geboren in het aquarium van Fort Kijkduin.
Vergunningen
De dikkopschildpad die wij naar Rotterdam brachten, had een nachtje bij ons doorgebracht. Diergaarde Blijdorp heeft als enige aquarium in Nederland een vergunning om dit soort dieren op te vangen. Die vergunningen zijn specifiek: wij mogen in ons aquarium geen reptielen opvangen, maar wel vissen (denk aan de zeepaardjes die we in de winter opvangen). We hebben voor de eerste opvang van de zeeschildpad instructies van Blijdorp gekregen. We moesten hem onder natte doeken in een koele ruimte houden. En we hebben hem onderhuids vocht met glucose gegeven.
Betrokken
Terwijl Jarco en ik in Rotterdam waren, werd er nóg een dikkopschildpad op Texel gevonden. Heel uitzonderlijk, dit jaar zijn er verschillende aangespoeld, ook in Zeeland en Zuid-Holland. Ook de tweede Texelse schildpad is naar Blijdorp gegaan. Wij zijn natuurlijk extra betrokken bij ‘onze’ dikkopschildpadden. Het eerstgevonden dier blijkt redelijke bloedwaardes te hebben, maar zijn gedrag geeft wel aanleiding tot enige zorgen. De tweede was erg mager en heeft heel slechte bloedwaardes. Allebei hebben ze bij Blijdorp antibiotica gekregen en er zijn röntgenfoto’s gemaakt.
Terug naar zee
Het blijft dus nog even spannend of deze twee prachtige dieren het gaan redden. In Blijdorp hebben ze nu de zorg voor maar liefst zes dikkopsschildpadden en een Kemps zeeschildpad. Ze hebben achter de schermen in het Oceanium een indrukwekkend quarantainebassin waarin ze lekker kunnen rondzwemmen. Als ze voldoende aangesterkt zijn, zullen ze terug worden gebracht naar hun natuurlijke leefgebied. Dat is voor de Kemps schildpad de Golf van Mexico! De dikkopschilpadden kunnen dichterbij losgelaten worden, want die komen ook in de Middellandse Zee voor.