Een hele dag leren en oefenen over olievogels bij Ecomare. Zo zag laatst een zaterdag eruit voor 19 vrijwilligers van de Waddenvereniging en mijzelf. Wij volgden namelijk de Basiscursus Olievogels. De dag erna waren drie van mijn collega’s en medewerkers van een aantal collega-vogelopvangcentra aan de beurt. Interessant, nuttig en leerzaam!
Het sonderen van een jan-van-gent om hem vocht of voeding te geven.
SON-Respons
De vogelopvangcentra die langs de kust liggen in Nederland en België zijn verenigd in SON-Respons. Tijdens een olieramp neemt deze organisatie een coördinerende rol op zich. Om over voldoende getrainde vrijwilligers te beschikken in het geval van een calamiteit, heeft de Waddenvereniging onlangs vrijwilligers geworven. De opleiding van deze mensen, in de vorm van de basiscursus, wordt verzorgd door SON-Respons.
Theorie en praktijk
België heeft maar één kustasiel, VogelOpvangCentrum Oostende. Daar werkt wel een van de meest ervaren vogelwassers: Claude Velter. Claude was dan ook de cursusleider, samen met Wiebe Boomsma van Vogelhospitaal Haarlem. De cursus bestond uit een theoretisch en een praktisch gedeelte. Omdat ik al veel ervaring heb met het hanteren en wassen van vogels, gaf ik ook demonstraties en instructies tijdens het praktische deel.
Certificaat
Voor mij was de informatie in de cursus niet nieuw, maar ik volgde hem toch omdat ik nu officieel gecertificeerd ben. Deze basiscursus is voldoende om assisterende werkzaamheden te kunnen uitvoeren. De vrijwilligers die alleen deze basiscursus hebben gevolgd, kunnen straks nog geen vogels wassen. Wel hebben ze voldoende bagage om slachtoffers op te sporen, te vangen, te vervoeren en te stabiliseren. Dat hebben we dan ook geoefend in het praktische deel.
Praktijkdeel
Om het vangen van een vogel te kunnen oefenen had Claude een bestuurbare auto omgebouwd tot een eend. Aan bod kwamen vragen als: hoe benader je een vogel, hoe gebruik je een vangnet, hoe maak je afspraken over wie wat doet? In de Vogelopvang lieten Wiebe en ik zien hoe je een vogel sondeert, dus een slang inbrengt die uitkomt in zijn maag. Dit dient om vocht toe te dienen. Hiervoor hadden we een aantal dode zeevogels bewaard, waaronder een jan-van-gent. Zo konden de cursisten veilig oefenen.
Netwerk
Met de vrijwilligers van de Waddenvereniging en de vogelopvangcentra bouwen we aan een netwerk van mensen die ingezet kunnen worden bij een olievogelcalamiteit. Wanneer er een olielek plaatsvindt zoals afgelopen zomer in Rotterdam, toen honderden zwanen besmeurd raakten met olie, is het belangrijk dat er voldoende getrainde mensen zijn die weten wat ze moeten doen. Op zo’n moment is inwerken niet mogelijk, er moet meteen gehandeld worden. Dit was de eerste groep vrijwilligers die door de Waddenvereniging is geworven, als het goed is volgen er meer.