In onze Vogelopvang komen geregeld vogels terecht die je normaal niet in Nederland op de kant ziet. Echte zeevogels die altijd op zee blijven, behalve als ze broeden. En dat broeden doen ze dan weer niet in Nederland! Het zijn bijvoorbeeld jan-van-genten, zeekoeten en alken, vaak besmeurd met olie. Noordse stormvogels zijn ook echte zeevogels. Op dit moment hebben we er maar liefst drie van in de opvang; allemaal in één week binnengekomen.
Uiterlijke kenmerken
Noordse stormvogels zijn heel makkelijk te herkennen aan de twee buisjes op hun snavel. Overtollig zout dat ze met hun eten naar binnen hebben gekregen, scheiden ze via deze buisjes weer uit. Mensen denken vaak dat het meeuwen zijn, maar ze horen tot een compleet andere groep. Het zijn compacte, gedrongen vogels, wit met grijs en met een gele snavel. Noordse stormvogels broeden op rotskusten, van het hoge noorden tot in Engeland.
Eten in de opvang
De drie noordse stormvogels in de vogelopvang eten niet zelf, dus we voeden ze via een sonde. Helaas gebeurt het vaker bij deze zeevogels dat ze heel lastig aan het eten te krijgen zijn. We hebben ze gewassen omdat ze door hun slechte conditie niet meer waterdicht waren. Zodra ze een gezond gewicht hebben, laten we ze weer vrij.
Voor onderzoek
Er liggen de laatste weken opvallend veel dode zeevogels op het strand van Texel. Waarschijnlijk komt dat doordat er een flinke storm is geweest. De kadavers van de noordse stormvogels worden verzameld, ook als ze niet vers meer zijn. Onderzoekers van Wageningen Marine Research willen ze namelijk graag hebben. Zij doen al jaren onderzoek naar de maaginhoud van deze vogelsoort.
Maaginhoud
De plastic vervuiling in zee wordt weerspiegeld in de maaginhoud van noordse stormvogels. In tegenstelling tot bijvoorbeeld meeuwen, braken ze onverteerbare delen in hun eten namelijk niet uit. Hoe meer plastic er in hun leefgebied voorkomt, hoe meer ze ervan in hun maag hebben. Uiteindelijk raakt de vogel ondervoed en sterft, omdat zijn maag gevuld is met plastic. De onderzoekers gebruiken de hoeveelheid plastic in de maag als graadmeter om de mate van vervuiling te monitoren. Als wij een dode noordse stormvogel op het strand vinden, brengen we hem altijd naar hun. Je kunt hier meer lezen over dit onderzoek.