Bij Ecomare hebben mensen heel verschillende werkzaamheden. Het is dan nuttig en natuurlijk ook leuk om eens met elkaar mee te kijken. Daarom hebben mijn collega Ingrid en ik laatst een groep collega’s – met gezinsleden – mee het wad opgenomen. We hadden toevallig een prachtige avond uitgekozen. Het was heel leuk; voor sommige collega’s was het echt een openbaring. Het wad is niet voor niets mijn favoriete plek!
Met laagwater
De wadexcursies starten bij ‘De Schicht’, het monument op de dijk bij De Cocksdorp. Wij beginnen altijd met uitleggen hoe het komt dat het wad droog ligt. Dat is natuurlijk per definitie het geval als wij een excursie geven, daar kiezen we het tijdstip op uit. Daarom wisselt het startmoment per keer. Wij bepalen aan de hand van de getijdetabel wanneer het laagwater is en we dus een excursie kunnen geven. Het is toch een bijzonder gevoel om op de bodem van de zee te lopen en te weten dat het gebied een paar uur later weer onder water staat.
Door het slik
Gelukkig was iedereen goed voorbereid, met de juiste schoenen. Bij het lopen door het slik heb je echt schoenen of laarzen nodig die goed strak zitten. Blote voeten, slippers of open sandalen zijn ook uit den boze. Met die scherpe schelpen in het slik, loop je dan veel te veel risico op wonden. Het ploeteren door de enkeldikke laag slik levert vaak de nodige hilariteit op. Dat was met onze collega’s niet anders!
Dieren van het wad
Het wad deed tijdens deze collega-excursie precies wat we ervan verwachtten: we vonden allerlei dieren, verderop lieten steltlopers, meeuwen en lepelaars zich bewonderen en we werden beloond met een prachtige lucht. Over lucht gesproken: de dag erna hadden sommige collega’s het over de slikgeur die nog steeds aan hun handen zat! We nemen altijd duwnetjes en emmertjes mee tijdens een wadexcursie, dan kan iedereen die dat wil zelf dieren gaan verzamelen. Dit keer hadden we geen jonge platvisjes, maar wel garnalen, krabben, kwallen en levende schelpen.
Verhalen
De vondst van twee krabben die aan elkaar vastzaten, gaf mij de gelegenheid om uit te leggen hoe dat zit. Krabben kunnen namelijk uitsluitend paren als het vrouwtje net vervelt. Dan is zij zacht en kan het mannetje haar geslachtsdelen bereiken. Mannetjeskrabben kunnen het ruiken als een vrouwtje binnenkort gaat vervellen. Ze grijpen zo’n vrouwtje vast en houden haar onder hun buik, tot ze daadwerkelijk vervelt. De verhalen die wij vertellen zijn deels afhankelijk van wat wij vinden. Zo is het elke keer weer anders. Ga jij ook een keer mee met een wadexcursie?