Al het water in onze bassins en aquaria komt uit zee. Via een pijpleiding door de duinen en een pompstation stroomt het naar onze waterkelder. Daarna wordt het uitgebreid gefilterd voor we het in gebruik nemen. De schoonwaterkelder bevat de voorraad ongefilterd zeewater. En daar leeft van alles in!
Onder het bassin van de gewone zeehonden bevindt zich de schoonwaterkelder.
Grote voorraad
De schoonwaterkelder bevindt zich onder het bassin van de gewone zeehonden. Het heeft een enorme capaciteit, er past wel 577.000 liter water in. Meestal staat hij vol water: we gebruiken elke dag duizenden liters zeewater bij het terugspoelen van de filters, maar dat is vrij snel aangevuld. Maar als we een bassin schoonmaken, zoals laatst, gebruiken we bij het vullen in één klap de halve voorraad. Dat is niet in een dag weer aangevuld.
Water innemen
De pijpleiding heeft zijn inlaat aan het uiteinde van de pier bij Paal 17. Alleen als de waterstand hoog genoeg is, kunnen we water innemen. Dat kan maar een paar uur tijdens vloed. Elke week stellen we de tijdklok van de pomp in naar aanleiding van de verwachte waterstanden van Rijkswaterstaat. Als we een zeehondenbassin van meer dan 250 m3 met schoon water hebben gevuld, duurt het wel een paar dagen voor onze voorraad weer op peil is. Gelukkig stopt de pomp automatisch als de kelder vol is, anders zou ons buitenterrein vol zeewater kunnen komen te staan.
Kruipen in de kelder
Als de watervoorraad in de schoonwaterkelder laag is, kan je erin kruipen. Ik begin daar niet aan, daarvoor ben ik veel te claustrofobisch, maar mijn collega’s van de Technische Dienst doen het wel af en toe. Met een flinke lamp en een waadbroek aan gaan ze dan door een gat de kelder in. Niks voor mij! Maar ze komen dan dingen tegen waar ik wél enthousiast van word.
Kelderleven
Met het zeewater worden ook algen, larven en bevruchte eitjes meegevoerd. Daardoor leeft er van alles in onze schoonwaterkelder: zeesterren, slangsterren, anemonen, mosselen, garnalen en zelfs grondels. Omdat het water daar nog ongefilterd is, kunnen ze in de kelder gewoon verder leven. Ik hengel er af en toe met een schepnetje in om te kijken of er nog iets leuks voor het Zeeaquarium te vinden is.
Naar het Zeeaquarium
In onze aquaria leven momenteel een aantal slibanemonen, grondels en zeesterren die uit de schoonwaterkelder zijn gekomen. De andere dieren laten we maar gewoon zitten, die hebben er een prima leven. Dat het er donker is, geeft niks: de Noordzee is behoorlijk troebel, dus op de bodem komt ook nauwelijks licht. Daar zijn ze wel aan gewend!