Normaal gesproken zou ik nu regelmatig met een groep het wad op gaan. Maar helaas zijn ook de buitenprogramma’s opgeschort. Omdat ik je nu niet in het echt kan laten zien hoe de lente er op het wad uitziet, schrijf ik maar eens over. Ik heb hier niet de ruimte om een wandeling van 2 uur te beschrijven, dus even wat highlights.
Algen
Vanaf de dijk zie je het nauwelijks maar op het wad kun je het niet missen: een vetachtige, bruine laag algen – eencellige plantjes die kiezelwier heten. Heel belangrijk! De algen produceren naast voedsel voor veel wormen en schelpdieren ook heel veel zuurstof, die wij ook nodig hebben. Op het wad hangt alles met elkaar samen: van de algen tot en met de vissen, vogels en zeehonden.
Mooie naam
In deze tijd van het jaar kun je op het wad nog de laatste eieren van de gestippelde dieseltreinworm vinden. Het dier met de mooiste naam! Het is een heel dunne, lange, groenige worm met stippels. Als je de worm wilt zien, moet je goed zoeken. De eieren ervan vallen meer op. Ze zien eruit als een soort groene snotjes. Ze zijn er vooral in februari en maart, maar in april zie je soms nog wat liggen. Er liggen ook doorzichtige snotjes, die horen bij de wapenworm.
Wachten op de warmte
Ondanks de fijne zonnige dagen die we hebben gehad, is het water van de Waddenzee nog koud. Daardoor zijn er nog maar heel weinig krabben en garnalen. Zij brengen de winter door in de diepere, warmere Noordzee. Ze komen naar de Waddenzee als die iets meer opgewarmd is. Het is maar goed dat ze niet eerder komen. Een krabben- en garnalenvrije periode is voor sommige schelpdieren namelijk heel belangrijk. Bijvoorbeeld voor het nonnetje.
Van kwetsbaar larfje tot schelpdier
Die prachtig roze schelpjes die je wel eens op strand vindt zijn nonnetjes. De larven ervan hebben nog geen beschermende schelp. In dit stadium zijn het heel kwetsbare, piepkleine planktondiertjes. Ze zwemmen vrij rond in de Waddenzee, tot ze zich verder ontwikkelen tot een echt schelpdier. Als alles volgens plan gaat, komen de garnalen pas de Waddenzee binnen als de nonnetjes een schelp hebben gevormd. Garnalen kunnen niet veel met een dier in een schelp.
Niet te snel opwarmen
Als het water sneller opwarmt dan normaal, komen de garnalen eerder. Dan zullen ze de onbeschermde nonnetjes-larfjes massaal opeten. Dat is niet alleen jammer voor de nonnetjes, maar ook voor de vogels die ze later nodig hebben als voedsel. Voor de garnaal zijn nonnetjes niet essentieel, die heeft genoeg andere dingen om te eten.
Het wad is heel mooi en er is zoveel te zien. Ik hoop je snel weer mee te kunnen nemen op wadexcursie!