De laatste tijd krijgen we de ene na de andere melding over kwallen. Bijzonder is het meestal niet, maar ik vind het wel altijd leuk. Kwallen verdienen onze aandacht en waardering! De dieren hebben een boeiende levenscyclus: vastzittende poliepjes snoeren kleine kwalletjes af. Uit bevruchte kwalleneitjes komen dan ook geen kwallen, maar poliepen. Ze overwinteren als poliep.
Jaarcyclus
Verschillende soorten poliepen snoeren de kwallen af bij een andere watertemperatuur. Hierdoor bloeien de soorten niet gelijk. De oorkwal komt het eerst, in de lente. Daarna de blauwe haarkwal, gevolgd door de kompaskwal. Dan is het inmiddels hoogzomer. In de nazomer komen dan de zeepaddenstoelen. Maar dit jaar gebeurde er iets anders.
Oorkwalexplosie
De oorkwal kwam dit jaar pas eind mei op, tegelijk met de blauwe haarkwal. We dachten eerst dat dit door het koude voorjaar kwam, maar het verliep wel heel anders dan normaal. In één keer waren er duizenden oorkwallen, in de Noordzee, de Waddenzee en het Deltagebied. Zeebiologen van Naturalis in Leiden ontdekten dat dit een andere soort oorkwal is, de Pacifische oorkwal. Deze exoot komt uit de Stille Oceaan en heeft een andere jaarcyclus. Op een of andere manier is hij, via de Middellandse Zee, bij ons terechtgekomen. In het veld is de Pacifische oorkwal niet te onderscheiden van de gewone oorkwal. Ze steken trouwens allebei niet, in tegenstelling tot de blauwe haarkwal en de kompaskwal. Niemand hoeft er bang voor te zijn, maar veel mensen gruwen van zoveel kwallen bij elkaar.
Bijzondere soorten
Dan zijn er dit jaar ook weer waarnemingen van bijzondere kwallen binnengekomen, zoals het klepelklokje en het Ikea-lampenkapje. Dit zijn kwalletjes van hydropoliepen, betrekkelijk klein en niet-stekend. Op grond van hun namen kun je een beetje nagaan hoe ze eruitzien.
Oppassen
We kregen ook meldingen van rode haarkwallen voor het Texelse Noordzeestrand. Dit is een betrekkelijk zeldzame soort rondom Texel. Het is een echte schijfkwal, een prachtig dier met een baksteenrode schijf zo groot als een soepbord en meterslange tentakels. Het is wel oppassen met de rode haarkwal! Deze soort staat bekend om zijn gemeen stekende netelcellen. Als je er eentje ziet, blijf vooral uit de buurt en bewonder de kwal op gepaste afstand.