Het geboorteseizoen van de gewone zeehonden moet nog beginnen, maar bij ons in het Zeeaquarium heeft er een andere geboortegolf plaatsgevonden: een heleboel kleine noordzeekreeftjes zijn uit het ei gekomen! Zodra ik ze in het water ontdekte, heb ze uit het kreeftenaquarium gevist en in een rond aquarium geplaatst. Hierin zijn ze makkelijker te verzorgen en bovendien zijn ze er veel beter te zien voor bezoekers. Ik vind het superspannend of het gaat lukken een paar kreeften groot te krijgen. Ik weet dat het een moeilijke klus is.
Verrassing
Wij kregen onze kreeft begin februari van de vissers van de TX1. Zij hadden het dier in de Noordzee gevangen, waar de kreeft zijn naam aan dankt. Het is tenslotte een noordzeekreeft. We hebben haar in het kreeftenaquarium geplaatst. In eerste instantie wisten wij niet dat ze al bevrucht was. Pas na twee weken zagen we eitjes onder haar staart. Als het toen niet net een ijskoude periode was geweest, had ik haar vanwege die eitjes weer naar zee gebracht. Maar nu er pakijs in de Waddenzee lag, besloot ik haar toch maar te houden.
Larfjes hangen onder de staart
Duizenden eitjes
Vrouwtjes noordzeekreeften kunnen 20.000 eitjes tegelijkertijd produceren. Ik denk niet dat deze zoveel heeft gehad; ik weet in ieder geval dat er geen 20.000 larfjes in het ronde aquarium zwemmen. Noordzeekreeften zijn volwassen als ze tussen 5 en 7 jaar oud zijn. Ik schat onze kreeft op 10 jaar oud. Noordzeekreeften kunnen tot 85 jaar oud worden! Wij hebben vaker kreeften gehad. Acht jaar geleden ging er eentje dood die wel 22 jaar bij ons had geleefd.
Plankton
De larfjes van de noordzeekreeft zweven in de waterkolom; ze horen dan tot het dierlijk plankton. Zelf eten ze ook dierlijk plankton. Momenteel voer ik ze fijngesneden pekelkreeftjes (artemia). Maar eigenlijk wil ik proberen nog kleiner plankton met een speciale zeef te vangen uit de Waddenzee.
Zo zien de kreeftjes er uit na 1,5 week
Verschalen
Binnen drie weken verschalen deze kleine kreeftjes vier keer. Dan verliezen ze hun harde buitenkant en groeien een stukje voordat het nieuwe schild is gevormd. Na vier keer zijn ze zo’n vier centimeter groot. Vanaf dat moment zijn ze herkenbaar als mini-kreeftjes. Ze zakken naar de bodem waar ze kunnen schuilen. Daar zullen ze door blijven gaan met verschalen en groeien, verschalen en groeien. Wij hebben het een stuk makkelijker met onze flexibele, meegroeiende huid!