Een kraanvogel in het weiland, dat valt natuurlijk wel op. Toen er eentje opdook aan de Rozendijk bij Den Burg, kregen we er dan ook al snel een melding van. In de Texelse vogelappgroep werd alarm geslagen over de toestand waarin de vogel verkeerde. Dus ging ik er met mijn collega’s Mick en Rowanne heen.
Sneu
Kraanvogels zijn indrukwekkende vogels: groot en met lange poten. Dit exemplaar zag er echter vooral erg verzwakt uit. Hij was uitgeput en kon nauwelijks op zijn poten blijven staan. We hadden hem dan ook vrij snel gevangen. In de opvang bleek hij 3,45 kilo te wegen. Een volwassen kraanvogel hoort tussen de 4,5 en 6 kilo te wegen. Dit was een jong exemplaar, die wegen misschien wel wat minder, maar deze was echt te licht.
Sondevoeding
Na binnenkomst hebben we de vogel eerst via een sonde ORS gegeven. Dit is een oplossing van suikers en zout om de vochtbalans weer op peil te krijgen. Daarna hebben we hem met warmtematjes en handdoeken in een verblijf geplaatst.
Na het werk zijn we nog twee keer teruggekomen om de vogel sondevoeding te geven. Dat is belangrijk om zijn spijsvertering weer op gang te helpen.
Spannend
De volgende dag gingen we natuurlijk als eerste bij de kraanvogel kijken. Hij leek zich wat beter te voelen, dus wij waren erg blij dat de intensieve zorg van de avond ervoor resultaat had gehad. We hebben hem opnieuw ORS en sondevoeding gegeven en een heel scala aan verschillende soorten eten om uit te kiezen: graan, meelwormen, watervogelkorrels, kuikens en muizen. We hadden goede hoop dat hij het zou gaan redden; Mick trakteerde zelfs op gebakjes vanwege deze eerste kraanvogel in de opvang!
Helaas
Kraanvogels zijn alleseters, maar onze kraanvogel at van alle soorten voedsel die we hem hadden aangeboden alleen de meelwormen. De volgende dag zou ik naar de overkant gaan en ik regelde daarom dat ik 2 kilo meelwormen kon ophalen in Den Helder. Maar dat bleek niet meer nodig, want na de tweede nacht lag de vogel dood in zijn verblijf. Wat baalden we hiervan, zeg! We hadden hem zo graag zien wegvliegen.
Groepsdier
Kraanvogels broeden voornamelijk in het noorden: in Scandinavië, Rusland, de Baltische staten. Ze overwinteren zuidelijk, in Zuid-Europa en Noord-Afrika. De gestrande kraanvogel was dus op doorreis van zijn overwinteringsgebied naar het noorden. Kraanvogels leven en trekken in groepen. Het feit dat onze kraanvogel alleen was, gaf dus al aan dat er iets mis is gegaan.