Met het zonnige weer genieten onze zeehonden volop van de zon en de warmte, maar voor de bruinvissen is het minder fijn. Het water in hun bassin warmt namelijk behoorlijk op en daar kan hun huid niet tegen. Wij weten dat, dus we nemen maatregelen zodra de kritische temperatuur van 18 graden wordt overschreden. Gelukkig hebben we een warmte/koude-opslag!
Warmtewisseling
De warmte uit de zomer slaan we op in de grond in de vorm van opgewarmd water. In de winter gebruiken we het voor de verwarming van het museum. Het afgekoelde water dat na de winter in de grond zit, gebruiken we in de zomer om te koelen. Zo houden we de temperatuur onder controle, zowel in het museum als in het bruinvissenbassin.
Schaduwdoek
Eind deze maand gaan we om het bruinvissenbassin een nieuwe afscherming maken. De huidige afscherming wordt deels verhoogd, aan de kant waar de wind het vaakst vandaan komt. Tegelijk komt er een driehoekig stuk schaduwdoek boven een deel van het water. Dat zal hopelijk ook wat schelen in de opwarming van het water. De verhoogde afscherming moet inwaaiend afval tegenhouden.
Afval eten
We zijn heel precies op zwerfvuil op ons buitenterrein. Als een van onze medewerkers iets ziet liggen, ruimen we het meteen op. Als het bij de bruinvissen in het water waait, eten ze het namelijk vaak op. Dat geeft allerlei problemen, dus dat proberen we met man en macht te voorkomen. Hopelijk gaat de nieuwe, hogere afscherming ons daarbij helpen. Het gaat trouwens niet alleen om menselijk afval: de bruinvissen eten ook helmgrassprieten en veertjes die in het water zijn gewaaid.
Maag vol plastic
Laatst kwam een griend in het nieuws die in Thailand was gestrand en overleden. In de maag van deze walvis bleken 80 plastic zakken te zitten! Blijkbaar maken walvissen in de natuur ook verkeerde keuzes over wat ze opeten. Dit voorjaar hebben wij twee zwerfvuilslachtoffers in de opvang gehad. Het waren zeehonden die verstrikt waren geraakt in een stuk visnet. Bij beide dieren had het touw een gemene wond in de nek veroorzaakt, maar kwam onze hulp op tijd. Ze zwemmen inmiddels allebei weer in zee. Met een litteken, maar verder gezond.
Schoonmaakacties
Regelmatig worden er strandschoonmaakacties georganiseerd. Deze hebben een tweeledig effect: alle rommel die wordt opgeruimd komt niet meer in zee en het maakt mensen bewust van de hoeveelheid zwerfafval die in de natuur terecht komt. In augustus organiseert Stichting De Noordzee de jaarlijkse Boskalis Beach Clean-up tour, waarbij in etappes de hele Nederlandse kust wordt schoongemaakt. Je kunt je nu al aanmelden voor een etappe op beachcleanuptour.nl. Op 8 augustus start een etappe bij Ecomare.