Als dierverzorger bij Ecomare heb je de meest uiteenlopende taken en werkzaamheden. In dit weblog licht ik er een paar uit waar je vast niet aan zou denken. De meest in het oog springende dingen van ons werk zijn natuurlijk het schoonmaken van de bassins en het voeren van de dieren. Dat we regelmatig vogels wassen is waarschijnlijk wel bekend, net als het feit dat we geregeld naar en over het strand rijden. Maar wat dacht je van ‘vitaminepillen halveren’ of ‘meelwormen uitzoeken’?
Vitaminepillen
Onze zeehonden krijgen elke dag een vitaminepil. Wij stoppen ze in de vis, achter de kieuwen. De dieren slikken ze zo ongemerkt door. We doen dit omdat ze vis krijgen die bevroren is geweest, waarmee mogelijk vitaminen verloren gaan. Voor jonge zeehonden halveren we de pillen. Dat is echt zo’n klusje voor als je even tijd over hebt. Ook onze jan-van-genten en andere vogels krijgen dagelijks een halve vitaminepil. Voor kleinere opvangvogels verpulveren we ze en strooien het over hun eten.
Egelpoep onderzoeken
Egels dragen eigenlijk altijd wel parasieten bij zich. Sinds enige tijd onderzoeken wij zelf hun ontlasting om erachter te komen of en welke parasieten ze hebben. We hebben een overzicht met tientallen mogelijke wormen die egels kunnen meedragen; ongelooflijk waar ze allemaal last van kunnen hebben! Tegen de drie meest voorkomende soorten hebben we medicatie in huis. Heeft een egel een parasiet die wij niet zelf behandelen, dan plaatsen we hem door naar een collega-asiel. Om uit te vinden welke parasiet een dier heeft, maken we een microscopisch preparaat van de poep. Je kunt daar dan eitjes of wormen in terugvinden.
Meelwormen uitzoeken
We hebben meestal wel een bak meelwormen in huis, om aan insectenetende vogels te voeren. Het zijn levende dieren, dus ook zij moeten verzorgd worden. Als we ze verschonen, doen we ze in een zeef. Dan vallen alle viezigheidjes erdoorheen en kunnen we meteen de dode exemplaren ertussenuit zoeken. Soms verpoppen ze tot kevers, maar dat geeft niet: ze worden er alleen maar eiwitrijker van. Onze meelwormen leven op havermout en appelstukjes. Onze klokhuizen worden gewaardeerd!
Kroos vangen
Als we in het voorjaar eendenpulletjes in de opvang hebben, staat het taakje ‘kroos vangen’ op de lijst. We geven ze namelijk graag hun natuurlijke voer, naast de speciale opgroeikorrels voor watervogels. Het is een leuk en heel dankbaar werkje om met een schepnet kroos te gaan halen uit een sloot. Als je de juiste sloot uitkiest, heb je binnen de kortste keren een bak vol kroos, waar we dagen mee vooruit kunnen. En de eendjes zijn er blij mee!