Door hun grote ronde ogen vinden veel mensen zeehonden aandoenlijk. Maar wat kunnen ze allemaal zien met die mooie ogen? En is er verschil tussen kijken onder water en erboven? Wij mensen gaan er vaak vanuit dat de dieren op de zelfde manier waarnemen als wij en hetzelfde zien. Hoogstens weten we dat sommige soorten, zoals roofvogels, veel scherper zien dan wij. Maar er kunnen meer verschillen zijn tussen onze ogen en die van dieren. Laten we eens kijken via de ogen van een zeehond!
Kleurenblind?
Kunnen zeehonden kleuren zien? Op deze vraag kunnen zelfs onderzoekers niet met zekerheid antwoord geven. Wij hebben op ons netvlies speciale receptoren, de zogenaamde kegeltjes, die ervoor zorgen dat wij kleuren zien. Het is bekend dat de ogen van zeehonden deze kegels missen. Maar toch lijkt het alsof de dieren soms kleuren kunnen zien. Waarschijnlijk kunnen ze contrasten heel goed zien waardoor het lijkt alsof ze kleuren onderscheiden. Soms lijkt het dat onze zeehonden wel op onze blauwe jassen reageren!
Prettig voor de ogen
Waarom zijn de bassins grijs van kleur? Een oplettend bezoeker weet misschien dat de bassins eerst een andere kleur hadden. Toen ze gebouwd werden in 2012 waren ze crèmekleurig. Dat reflecteerde het zonlicht echter zo sterk dat het niet fijn was voor de ogen. Op proef is daarna één bassin geel geschilderd, maar ook dat bleek nog aan de felle kant. In het belang van het welzijn van onze dieren is voor een zo min mogelijk reflecterende kleur gekozen. Voor de dieren veel prettiger, maar ook voor onze bezoekers op een zonnige dag!
Voedsel zoeken
Zoals wij tijdens de presentatie altijd uitleggen, jagen zeehonden niet alleen met hun ogen om vissen te vangen. Hun snorharen zijn daarvoor vooral essentieel. Daarmee voelen ze trillingen in het water en kunnen ze zelfs onderscheiden of het voedsel is of iets anders. Tot 100 meter afstand kunnen zij het formaat en de vorm van een vis inschatten.
Onder en boven water
Met hun grote ronde ogen zien zeehonden onder water veel beter dan wij. Boven water zien ze juist slechter. Hun ogen zijn gevoelig voor licht op een laag niveau. Zeehonden hebben dezelfde aanpassing als katten: achter hun netvlies zit een laag reflecterende platen waardoor alle licht een tweede keer door het netvlies gaat.
Rode een witte ogen
In onze vaste groep zwemmen een paar zeehonden met rode of witte ogen. Deze dieren kunnen in de meeste gevallen niet meer zien. Ze zijn nogal op leeftijd en lijden aan ouderdomsstaar. In het wild waren ze waarschijnlijk niet eens zo oud geworden. Momenteel zorgen wij ook voor een albino zeehond in de opvang. Zijn ogen zijn rood omdat hij geen pigment aanmaakt. Wij merken dat hij minder goed ziet.
Tranende ogen
Bij zeehonden loopt er continu slijm over de ogen, om ze te beschermen. Onder water spoelt het overtollige slijm weg maar aan land hoopt dat vocht op. Zo kan het lijken alsof het dier aan het huilen is. Wij hebben traanklieren om het vocht af te voeren, anders zouden we er hetzelfde uitzien!