Onze zeehonden eten graag haring. Haringen zijn gezonde, vette vissen, maar wij vinden het goed als het dieet van de zeehonden wat meer variatie bevat. Daarom geven we ze ook andere soorten vis. Maar daar is niet iedereen even enthousiast over!
Proeven
Als je wel eens hebt gekeken bij het voeren van de zeehonden, dan weet je dat de vissen hap, slik, weg naar binnen gaan. De dieren kauwen niet. Toch blijken ze de vis wel degelijk te proeven. Want je moet niet denken dat ze zich laten foppen! Onze voeremmer bevat naast haring ook wijting, sprot, makreel of inktvis. Elke vis heeft zijn eigen voedingswaarde en zo eten de dieren lekker gevarieerd. Maar ze hebben wel hun voorkeuren.
Uitspugen
Grijze zeehond Fokje eet bijvoorbeeld als enige van haar groep wijting. Als je een wijting aan een van de andere grijze zeehonden geeft, wordt hij net zo hard weer uitgespuugd. Toch blijven we het proberen, want nieuwe smaken kun je ook leren eten. Net als bij kleine kinderen: gewoon blijven aanbieden. Bij de gewone zeehonden hebben we meer succes met de wijting. Daar zwemmen bovendien een paar sprotjes-enthousiastelingen tussen: Daan en Saelma kun je er echt een plezier mee doen. De meeste vinden sprotjes echter beneden hun waardigheid. Zulke kleine visjes…
Grote vissen
De grootte van een vis speelt zeker bij de grijze zeehonden ook een rol. Jaren geleden hebben we met Dierendag een grote kabeljauw en een grote schelvis aan de grijze zeehonden gegeven. Dat was echt een feest! Grote vissen scheuren ze in stukken en houden ze vast met hun voorpoten. De vissen die wij normaal gesproken voeren gaan in een keer naar binnen.
Verstopte vitamines
Om te zorgen dat onze zeehonden alle benodigde vitamines binnenkrijgen, stoppen we elke dag een vitaminepil in de vis. Alle dieren eten de vis met pil gewoon op, behalve grijze zeehond Annie. Zij lijkt het zelfs tot elke prijs te willen voorkomen. Wat we ook doen, ze ontdekt de vitamines bijna altijd. En dan spuugt ze de vis subiet uit. Het is een soort wedstrijd geworden om Annie haar vitamines te laten opeten!
Verrijkend
Al met al zijn we lekker bezig om de dieren gevarieerd te laten eten. We zien het ook als verrijking: iedere keer als een dier iets anders ervaart dan hij gewend is, wordt zijn geest geprikkeld. En ik vind het heel leuk om te zien dat ze zo’n duidelijke mening hebben en hoe ze die tonen!