Natuurlijk geef ik de voorkeur aan levende vogels. Maar als ik een dode vogel zie liggen, kijk ik wel altijd even of hij een ring om zijn poot heeft. En als dat zo is, word ik daar toch ook enthousiast van. Want je kunt dan soms een hele geschiedenis ontdekken. Daarom zie je vogelaars altijd even een dode vogel omdraaien. Laatst was het weer raak, op het strand.
Uit Estland
Tijdens een strandwandeling liep ik tegen een dode stormmeeuw aan. Hij had twee ringen om: een van aluminium en een van kunststof. Op de aluminiumring stond boven het nummer ‘Estonia-Matsalu’. De vogel was dus in Estland geringd! De kunststof ring was een zogenaamde kleurring. In dit geval was hij wit met de code P53E. Dit soort ringen zijn bedoeld om van een afstandje af te kunnen lezen met een verrekijker. De aluminiumring was alleen af te lezen als je de vogel in de hand had.
Reactie
Het kostte niet veel speurwerk op internet om de mensen te achterhalen die zich bezighouden met het ringen van stormmeeuwen in Estland. Ik heb ze een mailtje gestuurd met de ringnummers, vindplaats van de vogel en de datum waarop ik hem gevonden heb. Bovendien heb ik deze gegevens ingevoerd in het systeem van het Vogeltrekstation. En ik kreeg de volgende dag al een reactie uit Estland!
Levensloop
De meeuw was in 1998 als kuiken geringd in het natuurreservaat Matsalu in Estland. In 2002 is hij als broedvogel gevangen op het nest en heeft hij een kleurring gekregen. Alle jaren erna is hij gezien in de broedkolonie. In 2014 was de kleurring blijkbaar teveel versleten en heeft hij een nieuwe gekregen, degene die hij nu nog om had. Vorig jaar januari is hij op Texel gemeld en nu een jaar later lag hij dus dood op Texel. Hij is bijna 23 jaar oud geworden.
Geringd vrijgelaten
De vogels die wij in de Vogelopvang hebben verzorgd, worden ook geringd. Heel soms horen we er wat van terug. Soms gaat het dan om een dier dat dood is gevonden, maar het is ook wel gebeurd dat een vogel van ons levend is gezien. Zo is vorig jaar een door ons opgevangen jan-van-gent gezien in een broedkolonie. Dat was een ontzettend leuk bericht! Jan-van-gentenringen zijn zo groot, dat ze afgelezen kunnen worden met een telescoop.
Melden
Het wereldwijde ringonderzoek heeft veel kennis over vogels opgeleverd. Bijvoorbeeld over trekroutes of hoe oud ze kunnen worden. Tegenwoordig hebben de onderzoekers voor het volgen van vogels nog een ander hulpmiddel: de zender. Een zender werkt echter altijd maar een beperkte tijd, een ring gaat zijn leven lang mee. Dus vind je een dode vogel met een ring, meld dan het nummer, de vindplaats en de datum bij het Vogeltrekstation!